NHO og Virke ut mot Høyre-forslag

NHO og Virke er lite imponert over Høyres forslag om å fjerne aldersgrensen på 72 år i arbeidsmiljøloven. De mener det kan virke mot sin hensikt.

Publisert: Publisert:

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, sier Høyre-forslaget om å fjerne aldersgrensen på 72 år i arbeidsmiljøloven kan medføre at flere ender opp med avtaler som avslutter arbeidsforholdene tidligere. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Aldersgrensen er tidspunktet for når en arbeidsgiver kan si opp en person uten å måtte gi noen nærmere begrunnelse. Partiet vil erstatte den med en individuell vurdering.

Det får arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke, tradisjonelle Høyre-støttespillere, til å reagere, ifølge Dagens Næringsliv.

– Høyre-vedtaket er elendig, helt unødvendig og kan virke imot hensikten om å få flere til å stå lenger i arbeid, sier direktør for politikk og forhandling i Virke, Inger Lise Blyverket. Hun viser til at bedrifter i privat sektor kan avtale bedriftsinterne aldersgrenser.

Hun mener også at forslaget vil føre til at flere går av ved 70 år. Samtidig kan det bli vanskelig for eldre å få jobb.

– Det kan bli mange konflikter. For hvem skal ha det siste ordet i de individuelle vurderingene Høyre ønsker, spør hun. Direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, er helt enig i Blyverkets argumenter.

– Den største utfordringen i dag er alle dem som slutter i perioden mellom 60 og 70 år. Det er der innsatsen bør legges inn, sier hun.

Høyres Heidi Nordby Lunde forsvarer forslaget, men sier hun kan forstå frykten for flere konflikter.

– Men når organisasjonene sier Høyre-vedtaket får marginal betydning, skjønner jeg ikke det store oppstyret. Alle er jo enige i at det er viktig å få folk til å stå lenger i arbeid, sier hun.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tre personer fra Stavanger testet positivt for koronaviruset etter å ha reist med Color Line

 2. Bergelands­tunnelen blir stengt fra mandag til jul: – Veldig omfattende oppgradering

 3. Viking har signert ny keeper

 4. Fem nye smittet og to innlagt med korona i Stavanger: – Vi er forberedt på flere smitte­tilfeller

 5. Venter på klarsignal til Ryfast-innkreving

 6. Ødela dyrebar statue i Italia og lot som ingenting. Så ble han avslørt

 1. Arbeidsliv
 2. Arbeidsmiljøloven
 3. NHO
 4. Høyre (H)
 5. Virke