Bankene vil ha mer av forsikringskaka

Forbrukerøkonom mener det er en ulempe for folk flest at det blir færre forsikringsselskaper og mindre konkurranse.

Forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi.
 • Tor Dagfinn Dommersnes
  Tor Dagfinn Dommersnes
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

For første gang blir verdien av forsikringsvirksomhetene til Sparebank 1 Gruppen og DnB Forsikring kjent, og den settes til 19,75 milliarder kroner. Nå tror bankene at en sammenslåing vil gjøre forsikring til enda bedre butikk.

– Vi startet med skadeforsikring i 1997. Vi har fortsatt store vekstambisjoner, og gjennom denne fusjonen får vi et enda mer robust selskap, sier kommunikasjonsdirektør Thor-Christian Haugland i Sparebank 1 til Aftenbladet.

Det nye forsikringsselskapet - som skal få sitt navn i løpet av høsten - vil få nesten 1000 ansatte.

Vel 30 av disse jobber i dag i Sola, med kundeservice og innen taksering.

– Det nye selskapet har store vekstambisjoner, og det foreligger ingen planer om å kutte i bemanningen som en følge av denne fusjonen, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Vetleseter i Sparebank 1.

– Vi startet med skadeforsikring i 1997. Vi har fortsatt store vekstambisjoner, og gjennom denne fusjonen får vi et enda mer robust selskap, sier kommunikasjonsdirektør Thor-Christian Haugland i Sparebank 1 til Aftenbladet.

Skeptisk forbrukerøkonom

Forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi sier til Aftenbladet at konkurransen nå blir mindre ved at to store aktører blir til én enda større aktør.

– Selv om én stor aktør kan ha bedre muligheter til å utvikle sine produkter, er det først og fremst en ulempe for forbrukeren at det blir færre konkurrenter i markedet. Til syvende og sist vil konkurranse skjerpe markedet, sier Sørmo.

Hun tror det er en fordel for de to selskapene å slå seg sammen.

– De blir enda større og får mulighet til å videreutvikle innovative løsninger og produkter for kundene. Bedre og mer brukervennlige løsninger vil igjen kunne gagne forbrukeren, sier hun.

Hun minner om at man ikke er forpliktet til å ha forsikringene sine i samme bank som man låner penger av.

– Man kan fint velge å bytte til et selskap som gir bedre tilbud uten at det skal påvirke lånerenten på boliglånet. Det er de mest lojale kundene som betaler mest for forsikringene sine. Det er enkelt å bytte forsikringsselskap, og jeg anbefaler å innhente nye forsikringstilbud minimum annethvert år.

Tredje største

Det nye storselskapet vil ha ca 15 prosent av skadeforsikringsmarkedet i Norge. Sparebank 1 kommer til å bli største eier med en eierandel på 65 prosent. DNB får ved oppstart 35 prosent, men banken har en opsjon på å kjøpe seg opp til 40 prosent eierandel seinere.

De nye selskapet skal være et datterselskap i SpareBank 1 Gruppen AS, men selskapets navn skal være nøytralt i forhold til eierselskapene, opplyser Vetleseter.

– I fusjonsavtalen er det lagt til grunn et bytteforhold på 80 prosent for SpareBank 1 Gruppen og 20 prosent for DNB. Dette bytteforholdet baserer seg på fremforhandlet markedsverdi av de to skadeforsikringsselskapene, heter det i en børsmelding fra SpareBank 1 SMN.

Pen gevinst

DnB er lillebror i denne fusjonen. Sparebank 1 er omtrent dobbel så stor innen skadeforsikring. Dermed må DnB, når de nå øker eierdelen sin fra 20 prosent til 35 prosent, ut med 2,96 milliarder kroner til Sparebank 1.

SpareBank 1 Gruppen AS (morselskapet) får en skattefri gevinst på om lag 2,65 milliarder kroner som følge av nedsalget til DNB ASA. SpareBank 1 Gruppen AS sitt utbyttegrunnlag øker tilsvarende denne gevinsten.

SpareBank 1 SR-Banks andel av et eventuelt utbytte på 2,65 milliarder kroner (19,5 prosent), utgjør 517 millioner kroner.

Planen er at det nye forsikringsselskapet skal ha oppstart 1. januar 2019. Fusjonen må godkjennes av Finanstilsynet og Konkurransetilsynet.

Publisert:
 1. DNB
 2. Forsikring
 3. Sparebank 1 Gruppen
 4. Norsk Familieøkonomi

Mest lest akkurat nå

 1. Haaland scoret - men måtte senere ut med skade

 2. Emilie fikk plutselig ni millioner på konto. Med hilsen Jehovas vitner på Randaberg

 3. Inger Marie lokket med øde gård på Tinder og fikk full klaff

 4. Dette svarer Veton Berisha om Molde-flørten

 5. Det har løsnet for Oilers - smeller til

 6. – Det var iskaldt i vannet, men jeg hadde våtdrakt på meg