Antijanteloven styrer nettverket

44 kvinner i Rogaland er med i nettverket Driftige damer. Hver av dem har startet egen bedrift eller har en drøm om det.

Publisert: Publisert:

May-Bente Høiland-Lode, Bente Storm Juliussen, Anita Hestnes og Gøril Florvaag er fire av 44 damer i nettverket Driftige damer. Foto: Tommy Ellingsen

  • Helene Andreassen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Interiøret i Bente Storm Juliussens Salong Manikyr bærer preg av innehaverens egne malerier. Foto: Tommy Ellingsen

May-Bente Høiland-Lode, Anita Hestnes, Gøril Florvaag og Bente Storm Juliussen foran den aller siste nyskapningen i nettverket Driftige damer; Salong Manikyr i Egersund. Foto: Tommy Ellingsen

På veien fra drøm, gjennom papirarbeid til oppstart og en krevende gründertilværelse, deler de av kunnskap og erfaring. Og de pugger Antijanteloven.

— Mange menn tar opp millionlån og durer i vei når de skal starte noe. Kvinner begynner gjerne smått og forsiktig, sier leder av Driftige damer, Gøril H. Florvaag (37). Hun står blant annet bak litteraturmagasinet Leselykke.no, velværesalongen Bare Godt i Egersund og Butikkutvikler.no.

Fra hobby til arbeidsplass

Nettverket representerer et bredt spekter gründere. Blant dem er Ingvild Kverneland som driver Ingvild Ull AS, Else-Rita Byberg Nærland hos Zinja som lager silkeblomster, Anita Hestnes med frisørsalongen "Hodet først," Mari Synnøve Helgeland med firmaet Flexi Crib, en kombinert babyvugge og barneseng, May-Bente Høiland-Lode med sitt veilednings- og coach-firma maybente.no, Hilde Brenne Rugås med Allergikokken.no, Victoria Bjørløw med interiørkonsulentfirmaet Viki BI Design, Feruza Alisher Mirzo som eier galleriet Alisher Mirzo Galleri og Maria Helleren som driver Dalane Dyreklinikk.

Les også

- Viktig for kvinnelige ledere

— Jeg savnet et nettverk for å drøfte mine ideer og få innspill her i Egersund, sier Florvaag. Hun tok kontakt med dem hun visste om som drev for seg selv, og startet Driftige damer med nettside og facebookgruppe for vel ett år siden. Nettverket er voksende. Det har medlemmer fra Bokn i nord til Egersund i sør og er åpent for alle damer.- Vi har seks møter i året ulike steder i Rogaland der vi deler kunnskap og har faglig påfyll, enten med egne ressurser eller folk utenfra. Vi øver oss på å stå fram og fortelle om egen kompetanse, og i tillegg deler vi erfaring og gir hverandre tips på facebookgruppen, sier hun.

— Stikkord for Driftige damer er raushet, engasjement og begeistring. Jeg har trykket opp og delt ut Anitijanteloven. Vi er veldig forskjellige, men mitt ønske er at Anitijantelovens paragrafer skal gjelde. I tillegg er det viktig at vi har det uformelt og uhøytidelig. Det tror jeg er suksessfaktor, sier Gøril Florvaag.

Neste møte er 18. april og tema er: Hvordan markedsføre bedriften i sosiale medier?

Diskuterer utfordringer

29 år gamle Anita Hestnes startet frisørsalongen Hodet først i Egersund i 2009. Hun har fire ansatte og er selv i morspermisjon.

— I nettverket har vi diskutert saker jeg er opptatt av, som for eksempel oppfølging av ansatte som er sykemeldt. Å drive egen bedrift mens en er i morspermisjon, er ikke lett, og dette er utfordringer jeg kan ta opp i nettverket, sier Anita Hestnes.

May-Bente Høiland-Lode (41) fra Varhaug var lektor i pedagogikk, men for fire år siden sa hun opp jobben og startet coach- og lederutviklingsfirmaet maybente.no.

— Jeg har vært med i et internasjonalt nettverk lenge, men ble glad da jeg hørte om et lokalt nettverk. For å starte eget firma, må du ha guts og tørre å gå på trynet. Da er det godt med et nettverk i ryggen. Her kan vi finne løsningene sammen, sier hun.

Salong for damer

Den ferskeste gründeren i nettverket er 45 år gamle Bente Storm Juliussen. Hun åpnet neglesalongen Salong Manikyr i sitt eget hus i Strandgata i Egersund 8. april. Hun har grunnfag i medisin og et halvgått sykepleiestudium, men vil aller helst være kunstner.

— Kunsten er min største lidenskap, sier hun. Hun har eget atelier vegg i vegg med salongen der det før var tannlegekontor.

— Men jeg må være realistisk. Økonomisk er det godt å ha flere bein å stå på. Jeg er også nattevakt i et botilbud her i byen.

Mange kjenner Bente Storm Juliussen fra det avisomtalte bryllupet med maler Ivan Storm Juliussen i 2008 samt fra felles utstillinger de to har hatt. Paret er nå separert, men hun sier de er fortsatt gode venner.

— Jeg kjøpte dette huset i Egersund, og har brukt mye tid på å innrede salongen i art nouveau-stil med tekstiler, møbler og tapeter hentet inn fra hele verden. Her tilbyr jeg nå kvinner ulike typer negledesign, sier hun.

Bente Storm Juliussen sier nettverket har hatt stor betydning:

— Damene i nettverket utgjør et fellesskap som vil noe. Vi løfter hverandre. Det har inspirert og motivert meg, og jeg har hentet inn gode tips i oppstartsfasen, sier hun.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kommunen har gjeld til langt opp over ørene: - Uten den lave renta hadde dette vært en økonomisk katastrofe

  2. Stavanger-politiker søker om fritak fra sine politiske verv: - Livet sier «stopp litt nå» til meg

  3. 13 fikk bot på E39

  4. Sju smittetilfeller langs ruten til bussen med koronasmittede pensjonister

  5. Lærere med hovedfag klarer ikke løse nye eksamensoppgaver for matematikk i videregående: - Vi føler oss maktesløse

  6. Streikende bussjåfører: - Vi står her til vi får et skikkelig tilbud på bordet

  1. Arbeidsliv