Tok ut 5,5 millioner i kontanter. Gebyr: 13.750 kroner

For å sikre seg mot krise og panikk i markedet, ville en oljeingeniør heller ha 5,5 millioner kroner i bankboks. Men et gebyr på 13.750 kroner ble for drøyt for kontantuttaket.

Publisert: Publisert:

Jæren Sparebank ble klaget inn til finansklagenemnda for kontantuttaksgebyr. Foto: Ove Heimsvik

 • Elisabeth Bie
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Kunden klaget dermed størrelsen på gebyret til Finansklagenemnda. Men denne gangen fikk ikke kunden rett.

DN.no omtaler klagesaken fredag. Ifølge avisen fryktet den formuende oljeingeniøren, som er anonymisert i bankklagen, hacking, virusangrep og krig. Han mente at banksikringsfondet på 32 milliarder ville være tomt på noen få timer om det brøt ut panikk i markedet. Derfor valgte han å ta ut 5,5 millioner kroner i 1000-lapper i forseglede poser fra sin konto i Jæren Sparebank.

Les også

- Gebyr for veksling er nærmest ran.

Les også

Her koster det penger å gå i banken

Les også

Tre av fire ser fordeler med kontanter

Forseglede tusenlapper

– Klager bestilte 1000-kronerssedler, pakket i forseglede poser, og sedlene ble lagt i en bankboks i samme bank, ifølge avgjørelsen fra Finansklagenemnda.

Grunnen til at oljeingeniøren har klaget inn saken, er gebyret han er belastet for transaksjonen. 0,25 prosent av uttaket blir nemlig 13.750 kroner. Kunden mener banken ikke har rett til å nekte uttak av store kontantbeløp, og viser til finansforetaksloven. Han karakteriserer også 13.750 kroner for et straffegebyr. Han benekter imidlertid ikke at han ble opplyst om at banken ville ta et gebyr for uttaket.

Uvanlig mye kontanter

Banken på sin side hevdet at den normalt ikke har så store kontantbeløp som 5,5 millioner kroner tilgjengelig for uttak.

I uttalelsen fra Finansklagenemnda understrekes det at kunden er en lovlydig forretningsmann og petroleumsingeniør, og at han har skattet av pengene. Ingeniøren oppgir at Jæren Sparebank har vært hans hovedbank i nærmere 30 år. Det samme gjelder mannens investeringsfirma.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 16-åringen stupte med hendene over hodet

 2. – Vi ønsker ikke at politikerne våre er en del av en lønnsadel

 3. Ordføreren vil lage sjau

 4. – Flyet har vore fantastisk å flyga

 5. Gutt (16) omkom i ulykke hjemme

 6. Kvinne i 60-årene ruskjørte i Gjesdal - bil havnet på taket på Høle

 1. Jæren Sparebank
 2. Kontanter
 3. Bank
 4. Jæren