Boligprisene synker, flere selger og kjøper bolig

Stavanger har lavest vekst i boligprisene blant storbyene. Nå er kvadratmeterprisen i oljebyen 5000 kroner lavere enn i Bergen.

Prisutviklingen er omtrent på null og flere selger og kjøper. Foto: Lars Idar Waage

  • Ellen Kongsnes
    Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:

Kyrre M. Knudsen er sjeføkonom i Sparebank 1, SR-bank. Foto: Jarle Aasland

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Boligprisene i Stavanger sank med 0,4 prosent i oktober. Det viser statistikken fra Eiendom Norge som ble publisert i dag, fredag. Eiendom Norge er bransjeforeningen for norske eiendomsmeglere.

Prisene på boliger gikk bittelitt nedover både i Stavanger, Bergen, Oslo og Trondheim den siste måneden. Også i landet sett under ett gikk boligprisene litt ned. Samtidig er det flere som selger og kjøper bolig.

– Prisutviklingen er omtrent på null. Jeg tror de fleste kan leve godt med utviklingen på boligmarkedet slik det er nå, sier sjeføkonom i SR-bank, Kyrre M. Knudsen.

LES OGSÅ:

Les også

Denne leiligheten ble solgt for 2,6 millioner mer enn prisantydning

Mest opp og mest ned

Selv om prisene sank i oktober, er boligprisene 0,7 prosent høyere i oktober i år enn for ett år siden, viser tallene. Det er også en bitteliten økning i prisene hvis tallene sesongjusteres.

Hvis vi ser på prisutviklingen i hele 2017, er det Oslo og Moss som har hatt størst økning i boligprisene, mens Stavanger har hatt lavest prisutvikling av storbyene.

– Boligprisen og arbeidsmarkedet henger nøye sammen, sier sjeføkonomen i Sparebanken 1 SR-bank.

Bra for unge

For konkurransekraften i stavangerregionen er det positivt at prisøkningen dempes. Da er det lettere å tiltrekke seg arbeidskraft, for eksempel nyutdannede sykepleiere, lærere og ingeniører, mener Knudsen.

- Jeg kaller dette en «nøktern normalisering av boligmarkedet», sier Kyrre Knudsen.

Les også

Sjeføkonom: Boligprisfallet vil fortsette

Les også

Få nye signaler om renten fra Norges Bank 

Stavangerområdet har, siden 2009 både hatt den høyeste veksten nasjonalt i noen av årene, men også det største fallet i noen år. 2011 var rekorden med 13 prosent økning i boligprisene. Siden 2014 har boligprisene i oljebyen falt, og størst var fallet i 2016, med seks prosent nedgang.

Nå ligger kvadratmeterprisen i Stavanger på 53.000 kroner, mens den er 58.000 kroner i Bergen og 61.000 kroner i Trondheim. I Oslo er kvadratmeterprisen 88.000 kroner i gjennomsnitt.

Lang salgstid

i følge Eiendom Norge har boligprisene i Stavanger hatt en sterkere utvikling sammenliknet med Oslo (-1,8 prosent), Bergen (-1,5 prosent), og den samme utviklingen som Trondheim (-0,4 prosent) den siste måneden. Men året sett under ett gir Stavanger lavest prisøkning blant storbyene.

Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger sist måned var 59 dager. Det er tregere enn i resten av landet, som hadde 40 dager i gjennomsnitt.

I Stavanger har boligprisene steget med 0,9 prosent de siste 12 månedene.

Flere selger og kjøper

Det har i oktober måned blitt solgt 238 boliger i Stavanger, noe som er 15,5 prosent flere enn samme måned i 2016. Hittil i år har det blitt solgt 14,7 prosent flere boliger enn i fjor på samme tid.

Det har i oktober blitt lagt ut 253 boliger til salgs i Stavanger, noe som er 17,7 prosent flere enn i samme periode i 2016. Hittil i år har det blitt lagt ut 29,6 prosent flere boliger enn på samme tid i fjor.

Gjennomsnittsboligen i Stavanger koster nå kroner 3.206.000 kroner.

Publisert:
  1. Økonomi

Mest lest akkurat nå

  1. De har pusset opp 13 boliger de siste 17 årene. Nå har de omsider funnet roen på Tau

  2. Ansatt på sykehjem i Sola smittet

  3. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner i Rogaland – ett av dem i år

  4. Gårdsutsalget til Tommy Skjæveland møter motstand

  5. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad

  6. Semitrailer i trøbbel på Moi