Norges Bank snur om bolig­markedet: – Boligpris­veksten har vært langt sterkere enn ventet

Sentralbanken venter at boligprisene stiger med 2,7 prosent i år og fire prosent vekst neste år, etter å ha spådd nedgang for en måned siden. Rekordlav rente bidrar til oppgangen.

Boligprisene skal likevel opp i år, tror Norges Bank. Dette er et oversiktsbilde fra Bergen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Anslagene kommer frem i Norges Banks pengepolitiske rapport, som gis ut samtidig med at Norges Bank kunngjorde at renten blir stående på rekordlave null prosent.

«Sammenlignet med i mai er anslagene for boligprisveksten oppjustert. Det skyldes at boligprisveksten har vært langt sterkere enn ventet, og at arbeidsledigheten ser ut til å avta raskere enn tidligere anslått», skriver Norges Bank i rapporten.

For bare en måned siden ventet sentralbanksjef Øystein Olsen at boligprisene skulle falle med 1,8 prosent i år. Det har vært krevende å lage prognoser og analyser etter nedstengningen av Norge grunnet coronasmitte. Sentralbanken understreker også dette i sin pengepolitiske rapport.

– Norges Bank har et helt annet syn på den økonomiske utviklingen nå enn det de hadde sist. Det er en mye mer optimistisk prognose for realøkonomien enn det de hadde i mai, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til E24.

– De regner med at arbeidsledigheten er tilbake på et mer normalt nivå allerede i 2023, og derfor er også boligmarkedet tilbake på et mer normalt nivå. Da kommer også fokuset tilbake på finansiell stabilitet og utsiktene for boligmarkedet, sier hun.

Handelsbanken hadde trodd at Norges Bank ville være litt mer avventende.

– De legger til grunn at det ikke vil komme noen tilbakeslag for viruset. Jeg tror det ville vært klokere å være litt forsiktig i prognosene og heller legge til grunn en prosess fremover som er litt «to skritt frem og et tilbake», sier Due-Andresen.

Kan gi ny boom på sikt

«Det er imidlertid fortsatt stor usikkerhet om utviklingen i boligmarkedet», skriver banken.

«Dersom arbeidsledigheten blir høyere enn vi legger til grunn og usikkerheten øker, kan boligprisveksten bli lavere enn ventet. På den annen side kan aktiviteten i norsk økonomi ta seg opp raskere enn vi ser for oss. Historisk lave utlånsrenter kan da øke risikoen for at veksten i boligprisene og gjeld skyter fart», legger Norges Bank til.

Her har ti nye luksusleiligheter gått unna siden januar

Det kan i så fall skape nye bekymringer for ubalanser i økonomien. For noen år siden var Norges Bank svært bekymret for de raskt økende boligprisene og den høye gjeldsveksten i befolkningen.

Les også

Norges Bank gir nytt rentesignal: Kan sette opp renten i 2023

Mer bekymret i mai

Bakteppet for at Norges Bank ventet nedtur i boligprisene for bare én måned siden var at aktiviteten i boligmarkedet avtok, og boligprisene falt.

«Utviklingen i boligmarkedet snudde imidlertid raskt, og i april og mai var boligprisene høyere enn ventet. Den sterke prisveksten i mai hentet inn det meste av prisfallet fra mars og april», skriver banken.

«Lave renter og redusert tilbud bidrar til å løfte boligprisveksten. I motsatt retning trekker fortsatt høy arbeidsledighet og lavere befolkningsvekst», påpeker banken.

Mener smitten vil avgjøre

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret sier at utsiktene for boligprisene avhenger mye av utviklingen i coronasmitten.

– Jeg tror prognosen deres kan være realistisk om vi ikke får noe nytt utbrudd til høsten. Dersom det derimot kommer en ny smittebølge og samfunnet må stenges ned igjen, tror jeg Norges banks prognose er for optimistiske, skriver Macic i en melding til E24.

– Et nytt negativt sjokk for norsk økonomi, gjennom for eksempel en ny smittebølge og påfølgende nedstenging, vil ikke kunne møtes med samme penge- og finanspolitiske tiltak som i våres, og de negative konsekvensene for boligmarkedet kan bli større enn vi opplevde denne våren, legger hun til.

Hvis smitten derimot ikke tar seg opp, har også Macic et optimistisk syn på utviklingen.

– Dersom det viser seg at vi er helt ferdige med dette viruset, så har rekordlav rente, midlertidig oppmykning av boliglånsforskriften og fallende boligtilbud presset boligprisene oppover og vil fortsette å gjøre det fremover, skriver hun.

Oppgang i boliginvesteringer i 2021

Banken tror imidlertid fortsatt at investeringene i nye boliger vil avta i 2020. Boligbyggingen skal falle med 9,4 prosent i år, tror banken. Det er et noe mindre fall enn det banken ventet i mai, men fortsatt en kraftig nedtur.

«Igangsettingen av nye boliger avtok i april og svakere nyboligsalg i vår bidrar trolig til å redusere igangsettingen ytterligere de neste månedene. Vi anslår derfor et videre fall i boliginvesteringene», skriver Norges Bank.

I 2021 skal derimot boliginvesteringene opp med 2,2 prosent, og året etter skal de opp med 4,8 prosent tror sentralbanken.

«De neste årene ser vi for oss at høyere boligpriser bidrar til at boliginvesteringene tar seg opp igjen. Anslagene for de to neste årene er oppjustert som følge av at vi venter høyere boligprisvekst enn tidligere og at det er tegn til at salget av nye boliger har tatt seg noe opp i mai», skriver banken.

Se hvordan nordmenns boliglånsrente har endret seg den siste tiden.

Publisert: