Dyrt å reise uten forsikring

Å reise på ferie uten reiseforsikring er nå dyrere enn noen sinne, hvis uhellet først er ute.

Et sykehusopphold i utlandet er dyrere enn noensinne. Å reise på ferie uten forsikring kan koste deg 35 000 kroner, i verste fall mer.
  • Kine Haukali
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— Totalt betalte forsikringsselskapet Gjensidige over 47 millioner kroner fordelt på 7.500 reiseskader bare i juni og juli i år. Sykdom under reise er den klart største erstatningsposten når det kommer til reiseforsikring, forteller produktsjef i Gjensidige, Anne S. Løvdahl.

Til tross for at antall meldte skader er på samme nivå som tidligere år, har Gjensidige opplevd en økning i erstatning på over 35 prosent i forhold til fjoråret, når det gjelder legebesøk og sykehusopphold i utlandet.

Sjansespill

— Vi har over flere år sett en kraftig økning i kostnadene ved legebesøk og sykehusopphold i utlandet. Nå må du i snitt betale 5.000 kroner for legehjelp. Blir du syk eller skadet og må på sykehus, koster det i gjennomsnitt 35.000 kroner, en økning på 10 prosent fra i fjor. Det å dra på ferie uten reiseforsikring er et økonomisk sjansespill, sier Løvdahl.

Hun forteller at skadebildet viser at nordmenn har høy reiseaktivitet, og at vi skader oss like mye som tidligere. Hun oppfordrer folk til alltid å ha reiseforsikring når de skal på ferie.

— Med lang erfaring og gode nettverk, vet vi hvilke sykehus og leger du bør oppsøke hvis du blir syk eller skadet i utlandet, mener Løvdahl.

— Vi har hatt enkelte sykehussaker hvor utgiftene har kommet på over én million kroner, og dette må du betale selv dersom du ikke har reiseforsikring. Og så kommer gjerne hjemtransport i tillegg.

Høye tall i Rogaland

For juni og juli i år betalte Gjensidige ut nærmere 3,7 millioner kroner til kunder i Rogaland, fordelt på 700 reiseskader. Reiseskadene er alt fra stjålne mobiltelefoner til sykdom eller skade.

For hele 2011 registrerte forsikringsselskapet nærmere 100 saker på landsbasis hvor sykehusutgiftene kom på over 100.000 kroner. Ti av disse registrerte tilfellene gjelder kunder fra Rogaland.

— Så langt i år har vi registrert 38 saker med tilsvarende utgifter, hvorav fire av disse er sykdom eller skade på personer fra Rogaland, forteller Løvdahl.

Ut på tur, uten forsikring

Europeiske Reiseforsikring anslår at 1 av 5 nordmenn reiser på ferie uten forsikring. Andelen har de tatt frem basert på egne erfaringer. Emma-Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, tror det er ulike årsaker til at noen velger å reise uten forsikring.

— Noen er nok bare distré, mens andre ønsker å spare de pengene som en forsikring koster. De fleste tenker vel at uhellet skjer ikke med meg.

Hun tror også at mange overvurderer verdien av å ha et Europeisk helsetrygdkort med seg på tur.

— Kortet sikrer deg medisinsk behandling på lik linje som landets egne borgere i alle land i Europa. Du er altså garantert de samme rettighetene, men det innebærer også at du må forholde deg til landets priser, og egenandelene kan variere, forteller hun.

— Kortet dekker dessuten ikke de tilfellene hvor du blir så syk eller skadet at du for eksempel må ha hjelp fra Norge. Det dekker heller ikke noen ny reise hjem, dersom sykehusoppholdet gjør at du ikke får brukt din opprinnelige billett.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ny forsvarer inn i Birgitte-saken

  2. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

  3. «Viking er i skyggen av konkurrentene»

  4. Ny dobbel renteheving fra Norges Bank – varsler ny heving i september

  5. Skulle sjekke om alt gikk bra med naboen. Ble stukket med kniv i brystet

  6. Hagen var egentlig en bratt skråning med sumpete bunn. Så tok de grep.