Kunnskapsparken har flest gründere

Rogaland Kunnskapspark kan rose seg av å være det største og mest aktive gründermiljøet i landet. Akkurat nå har parken 28 bedrifter som får fødsels— og oppveksthjelp.

  • Bjørn Aage Krane
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 20 år gammel

— Hele hensikten med Kunnskapsparken er å stimulere til nyskapning og å hjelpe gründere med realistiske ideer i gang, sier administrerende direktør Terje Handeland.

Har du en idé du vil realisere og går til kunnskapsparken, må du først gjennom et intervju med Handeland og en av hans medarbeidere. Kommer du gjennom det nåløyet, må du gjennom en enda tøffere test, du må legge ideen fram for et helt kollegium.

— Hvis du kommer helskinnet gjennom det, vil Kunnskapsparken investere i bedriften din, og fra da av er vi partnere. Da flytter du inn her, og får bistand og hjelp på forskjellig vis av den ekspertisen kunnskapsparken rår over. I løpet av to år må du bevise at ideen gir grunnlag for lønnsom drift, for da må du ut av inkubatoren, det du kan kalle fødestua, og klare deg mer på egen hånd.

Handeland opplyser at det bare er 10-15 prosent av de som kommer så langt som til å bli tatt opp i inkubatoren som mislykkes.

Et eksempel på en av bedriftene som er i inkubatoren nå, er Corporater AS, som lager spesialisert programvare for strategi og styring til mellomstore og store bedrifter. Den har akkurat i disse dager gjennombrudd for sine produkter, og daglig leder Tor Inge Vasshus opplyser at de regner med å ha tegnet 10-12 salgskontrakter med bedrifter og kommuner den aller nærmeste tiden

— Jeg gikk fra en trygg jobb i Statoil og til å starte for meg selv her i Kunnskapsparken, opplyser Vasshus, som sier at han har hatt veldig stor nytte av miljøet på Ullandhaug.

Målet når de første kontraktene er i boks, er å få inn 10 millioner friske kroner i aksjekapital og så gå videre.

En annen nyskapning i kunnskapsparken er Rogaland Kunnskapsinvest med Odd Martinsen som daglig leder. Kunnskapsinvest er et fond med foreløpig 17 millioner kroner i kapital som skal brukes til investering i selskaper i kunnskapsparken.

— Vi har på ingen måte penger nok til at vi kan investere i alle, men tar mål av oss til å plassere pengene i bedrifter vi tror kan bety lønnsomhet for eierne bak fondet, som er Rogaland fylkeskommune, Kunnskapsparken, Siva, Gjensidige Nor forsikring og noen private, sier Martinsen.

— Vi ser det også som et mål å strekke seg mot for bedriftene at de skal kvalifisere til at Kunnskapsinvest plasserer penger hos dem, sier Handeland.

Rogaland Kunnskapspark hadde i seg selv sju ansatte og en omsetning på 25 millioner kroner i 2001.

Publisert: