Nå er strømkabelen til England ferdigbygd

Den 720 kilometer lange strømforbindelsen mellom Suldal og Blyth i England ble skjøtet sammen natt til tirsdag, melder Statnett.

Ferdigstillingen av strømkabelen ble markert i havet utenfor Tananger.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Sammenskjøtingen skjedde til havs 150 kilometer utenfor Tananger like før midnatt mandag, melder Statnett i en pressemelding. Kabelen skal være verdens lengste undersjøiske strømkabel.

– Å skjøte sammen kablene er en komplisert jobb. Kabellengdene fra Norge og England ble hentet opp fra havbunnen og inn på dekk. Der ble sammenkoblingen utført manuelt av spesialister, og det tok rundt to uker å fullføre arbeidet, sier prosjektdirektør Thor Anders Nummedal i Statnett.

Arbeidet med å ferdigstille strømkabelen har foregått i flere år. Her fra Eiadalen i Suldal i 2019 da byggeleder Magne Vestvik viste rundt på anlegget.

Kabelforbindelsen, som har navnet North Sea Link, er et samarbeid mellom britiske National Grid og Statnett. North Sea Link vil koble de nordiske og britiske markedene sammen for første gang.

– Når det blåser i England og vindkraftproduksjonen er høy, kan vi i Norge kjøpe rimelig kraft fra britene og la vannet ligge i magasinene våre. Når det er lite vind og større behov for kraft i England kan de så kjøpe vannkraft fra oss, sier Nummedal.

Kabelen skal testes i løpet av sommeren, og etter planen skal prøvedrift starte 1. oktober 2021.

Les også

  1. Hva betyr denne utbyggingen for strømprisen din?

  2. Verdens lengste under­sjøiske strøm­kabel legges i Rogaland

Publisert:
  1. Statnett

Mest lest akkurat nå

  1. Åpner for at uvaksinert helsepersonell kan omplasseres

  2. E39: Trafikkulykke på Rennesøy

  3. E39: Buss har stanset midt i veien på Grødem

  4. Her knuses drømmen om egen sjark

  5. Jenta som ville gjøre Sandnes til en utrygg plass er nå dømt til forvaring

  6. 37-åring nekter for at han tente på kjæresten med vilje