Boris Johnson gjør seg klar for «no deal» med EU: – De har forlatt forhandlingsbordet

EU var ikke villig til å gi Storbritannia en handelsavtale som ligner på Canada sin. Nå sår Boris Johnson tvil om det blir noen avtale i det hele tatt.

Boris Johnson sier Storbritannia er klar til å stå uten en handelsavtale med EU.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Med mindre noe grunnleggende endres går vi for en løsning lik den Australia har. Det burde vi gjør med stor selvtillit, sier Boris Johnson, Storbritannias statsminister, i et TV-intervju fredag ettermiddag.

Storbritannia hadde prøvd å få til en handelsavtale med EU lik den Canada har. Det fikk de ikke.

– Det virker rart at etter 45 år så kan de tilby Canada bedre vilkår enn oss, sier Johnson.

Den australske løsningen omtales også som «hard Brexit», og betyr at handelspartnerne står uten noen avtale for handel. Canada har derimot hatt handelsavtale med EU siden 2017.

Storbritannia og EUs forhandlere ble ikke enige i løpet av tidsfristen de selv hadde satt til 15. oktober. Nå ser det ut til forhandlingene har gått i stå.

– Toppmøtet så ut til å utelukke en avtale lik den Canada har. Da må vi være klar til å stå uten noen avtale 1. januar, sier Johnson.

Begge sier seg villig

– Vi forlater ikke forhandlingsbordet. Vi sier kom hit, kom til oss, hvis noe grunnleggende endres i EUs fremgangsmåte er vi åpen for å forhandle, sier Johnson.

EU har uttrykt den samme villigheten til å forhandle, uten at de to partene har blitt enig om en avtale så langt.

– Vi er her og vi er tilgjengelig helt til siste mulige dag, sa EUs sjefforhandler Michel Barnier på en pressekonferanse i går, etter tidsfristen for forhandlingene var gått ut.

De to partene skal, ifølge Bloomberg, møtes igjen senere i ettermiddag.

EU-kommisjonens president tweeter også at forhandlingene skal fortsette

– Forhandlingslaget vårt drar til London neste uke, sier hun på Twitter.

Senere på dagen har også Frankrikes president, Emmanuel Macron, uttalt seg om Boris Johnsons utspill.

– Det var Storbritannia som valgte å forlate EU, og de trenger en avtale mer enn vi gjør, sier Macron.

Kan tape milliarder uten handelsavtale

Overgangsperioden mellom Storbritannia og EU varer ut året. I den perioden har det ikke vært store endringer fra da Storbritannia fortsatt var medlem.

Uten en handelsavtale vil EU og Storbritannia automatisk gå over til handelsregler bestemt gjennom WTO. Det kan fort bety økt toll og vanskeligere handel mellom de to.

Ifølge en analyse av Bloomberg Economics vil Storbritannia tape rundt 3600 milliarder kroner på å bli stående uten en avtale med EU. Det tilsvarer rundt 1,5 prosent av BNP.

Hva skjer med Black Friday i år?
Publisert: