Aldri har staten fått så lite penger fra eget oljeselskap

Sju milliarder kroner ble overført til staten i andre kvartal i år fra Petoro. Siden opprettelsen i 2001 har summen aldri vært lavere.

Administrerende direktør Grethe Moen i Petoro kan se tilbake på et kvartal hvor lav pris på olje og gass gjorde sitt med inntjeningen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Statens eierandeler i olje- og gassfelt på norsk sokkel passes på av Petoro. Det statlige selskapet ble opprettet i 2001 – og har levert betydelig med milliarder til eieren.

I andre kvartal endte summen på sju milliarder kroner. Det er den laveste siden 2001. Til sammenligning ble 26,4 milliarder kroner overført i samme periode i fjor.

I første halvår i år har Petoro levert 34 milliarder kroner til staten, mot 59 milliarder kroner i fjor.

Les også

Petoro-sjefen frykter at oljeleverandører går konkurs

Les også

6 milliarder mindre fra Petoro til Oljefondet i første kvartal

Administrerende direktør Grethe Moen forklarer nedgangen med de globale utfordringene som olje- og gassindustrien har, med nedgang i etterspørselen i forbindelse med koronapandemien.

– På kort sikt får dette umiddelbar virkning på inntektene til staten fra vår portefølje. Selv om olje- og gasselskapene var bedre rustet til å møte krisen nå enn ved forrige prisfall i 2014, skaper dagens situasjon stor usikkerhet om hvilke langsiktige konsekvenser pandemien vil få for industrien. Å styrke attraktiviteten til norsk sokkel har derfor aldri vært viktigere, sier Moen i en pressemelding.

Hun mener tiltakspakken Stortinget vedtok har stor betydning både på kort og lang sikt. Moen peker på at å holde aktiviteten på norsk sokkel er viktig, også for å beholde og videreutvikle kompetansen i industrien.

– Over 200.000 arbeidstakere har sitt daglige virke i tilknytning til den norske leverandørindustrien. Mange av disse bedriftene er i dag uerstattelige for lokalsamfunnene. Dette representerer kunnskap og kompetanse som er het sentral i videreutvikling av olje- og gassnæringen, samtidig som denne kunnskapen skal sikre Norges fremtid som karbonnøytral industrinasjon, sier Moen i meldingen.

Publisert: