Han er druenes herre

Vil du bli vinkelner som Matthias Hauge, må du kunne alt fra ønologi og plantesykdommer til lovverk og vinstiler.

Publisert: Publisert:

Jobbmarkedet er ekstremt bra, og vinkelnerkunnskapen er etterspurt. -På mitt studium skulle folk jobbe med mye forskjellig, som import, ha eget mikrobryggeri eller arbeide i restaurant- eller hotellbransjen, sier Matthias Hauge. Foto: Lars Idar Waage

  • Ann-mari Gregersen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Jobbmarkedet er ekstremt bra, og vinkelnerkunnskapen er etterspurt. -På mitt studium skulle folk jobbe med mye forskjellig, som import, ha eget mikrobryggeri eller arbeide i restaurant- eller hotellbransjen, sier Matthias Hauge. Foto: Lars Idar Waage

Jobbmarkedet er ekstremt bra, og vinkelnerkunnskapen er etterspurt. -På mitt studium skulle folk jobbe med mye forskjellig, som import, ha eget mikrobryggeri eller arbeide i restaurant- eller hotellbransjen, sier Matthias Hauge. Foto: Lars Idar Waage

— Hvorfor ville du bli vinkelner?

— Jeg tok vinkelnerutdanning av to grunner. Jeg ønsket å bli en bedre kokk og lære mer om smak og lukter. Jeg ville også øke min kunnskap om vin slik at jeg kan jobbe mer direkte med vin.

- Hvor tøff er utdanningen?

— Studiet på Norsk Vinfagskole er et halvårsstudium, tatt over ett år. Der lærer du om vinland, distrikter, lovverk, vinstiler, plantesykdommer, druetyper og ønologi – læren om vindyrking. Så er det også en stor praktisk del i studiet, med mye smaking. Jeg som har bakgrunn som kokk synes smakedelen var den enkleste mens teorien var mer vanskelig. For andre er det gjerne omvendt.

- Hvordan foregår eksamen?

— Det er to helt på slutten. Den ene delen er en seks timers teoriprøve samt en to timers vinsmaking. Da skal du komme så nært du kan med hensyn til årgang, område og produsent på seks viner og en øl. Område og drue skal de fleste klare, produsent er vanskeligere. Så er det også en praktisk eksamen, som går på vinkelnerkunnskap. Det er alt fra dekantering til korrekt skjenking av vin og hvordan du skal sette vin til mat.

- Hva er arbeidsoppgavene?

— Jeg kontaktes dersom det er noen gjester som vil ha noe spesielt ut over vinmenyen. Noen ganger vil gjestene ha en hel flaske vin som passer enten til to ulike forretter, eller et helt måltid. Det siste er ofte en utfordring, og er jeg i tvil, anbefaler jeg enten øl eller champagne. Jeg har også, sammen med hovmesteren, ansvaret for vinkjelleren. Jeg utarbeider også vinkart og vinpakker. Etter hvert vil jeg også holde interne kurs.

- Hva er det beste med jobben din?

— Å smake vin!

- Hva er en virkelig møkkadag?

— Det verste er at dårlig vin blir sendt ut og servert, for det skal egentlig ikke skje. Hadde jeg hatt mulighet, ville jeg gått gjennom alle vinene selv. Er det fullt hus, er ikke det mulig. Gjesten må si fra og ikke være for snill.

- Gjestene er gjerne redde for vinkelneren?

— Mange oppfatter oss gjerne som arrogante, og slike finnes nok. Mange er kanskje også redde for å spørre oss om vin, eller er redde for å bli presset på en dyr vin eller noe de ikke vil ha. Men de fleste vinkelnere jeg kjenner, er veldig lydhøre for hva gjesten sier og vil ha.

- Er nordmenn flinke til å tipse?

— For flinke. Vi tipser når det er bra, og når det er dårlig. Jeg tipser når det er noe ekstra å tipse for, ikke om jeg kjøper en helt vanlig salat. Da er det normalt å tipse et sted mellom 5 og 12 prosent. Alt over er vulgært.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Gjestene vil aldri i si levetid gløyma bryllaupet til Kjersti og Stian Sletten frå Sandnes

  2. Her har hytte­salget doblet seg i sommer

  3. Leter etter John Olav med full styrke

  4. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

  5. Publikum lå strekk ut på hver sin matte

  6. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  1. Arbeidsliv