Denne gründeren kan gi oljefelt lenger levetid

Eivind Gransæther hoppet i 2009 av en sikker oljejobb for å realisere drømmen om å starte egen bedrift. I oktober i fjor stiftet han Mirmorax AS som nå går ut i markedet med et nyskapende system for prøvetaking av olje og gass.

Publisert: Publisert:

Foto: Jon Ingemundsen

  • Willy Soltvedt
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

– Vi skal tilby løsninger som muliggjør høyere utvinningsgrad og lenger levetid for olje— og gassfelt, forteller Eivind Gransæther til Aftenbladet. 37-åringen har ni års fartstid i Roxar, der han hadde ansvaret for både produktutvikling, salg og forretningsutvikling i ulike stillinger innen- og utenlands.

LES OGSÅ:

  • Den perfekte forretningsplanen

– I juni i fjor sluttet jeg i Roxar, og tok farvel med en godt betalt jobb og gode betingelser for å leve ut drømmen om å starte egen bedrift. Jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre der og da. Troen på å få noe til, var drivkraften. Dessuten hadde jeg egne oppsparte midler til å satse for.

Blodprøve

Basert på bransjeerfaring og problemstillinger som stadig dukket opp i forhold til økt utvinningsgrad i olje- og gassreservoarene, kom han opp med en idé som går ut på å ta en «blodprøve» og diagnostisere oljebrønnen for å få sikre data om mengden av olje, gass og vann.

– Tidligere hadde ikke selskapene kontroll over blandingsforholdet selv etter å ha tatt prøver, men med min teknologi er det mulig å få til nøyaktige målinger, hevder Gransæther.

I desember søkte han patent på teknologien, og den er til behandling hos patenrådet. Utenom egne midler fikk Gransæther 800.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge, og det var nok til å komme i gang med prosjektet.

– Har du noen som vil kjøpe denne teknologien?

Dialog

– Jeg er i dialog med tre store oljeselskaper og to internasjonale engineeringselskaper. Men navnene på disse kan jeg ikke røpe nå. Fremover blir oppgaven å installere produktene i feltene, sikre seg erfaring og bygge opp et supportapparat.

Det fine med teknologien, er at man ikke trenger å stenge brønnen ettersom en kan ta prøver under fullt trykk. For øvrig har jeg aldri designet noe som har lekket, fremholder Gransæther.

Disputasjon

Ellers har han mange jern i ilden. Sist fredag tok han siste eksamen på en master i Strategisk ledelse ved Norges Handelshøyskole i Bergen. I desember skal han disputere over temaet: Strategiske utfordringer og muligheter for Mirmorax.

Denne uken lyser han ut en ny stilling, og Gransæther beretter at de vil ha en kontrollert og forsiktig oppbygging av selskapet.

– Når kan utstyret være på markedet?

– Tidligst neste sommer. Fremover vil det bli testing og noe kvalifisering av måleutstyr og programvare. Forresten er det ikke en eneste elektronisk bit i utstyret, avslutter han.

Høyeste beløp

– Det nasjonale etablererstipendet på 800.000 kroner som Eivind Gransæther og Mirmorax har mottatt, er maksimal uttelling i det nasjonale etablererstipendet. Ja, det er svært få som får en slik stor sum, forteller seniorrådgiver i Innovasjon Norge Rogaland, Målfrid Rønnevik til Aftenbladet.

Som saksbehandler har hun behandlet og anbefalt søknaden og går dermed god for prosjektet. Dette stipendet ble opprettet av Nærings- og handelsdepartementet i forbindelse med finanskrisen.

– I fjor var potten på 150 millioner kroner, i år er den på 50 og neste år er det forslag om 20 millioner kroner i statsbudsjettet.

Risiko

– Hva er kravet for å få et slikt stipend?

– Prosjektet må være nyskapende, ha et stort potensial internasjonalt og ha høy risiko for å få støtte. Blir det suksess, er det jo vel anvendte penger. Vi mener ihvertfall at sjansen er stor for å lykkes med denne teknologien, understreker Rønnevik.

Mottok anerkjent pris

21. oktober mottok Mirmorax L. A. Engers Nyskapingspris som ble delt ut av Polyteknisk Forening under Oslo Innovation Week. Prisen er på 50.000 kroner, men det er selvsagt anerkjennelsen den gir som er viktigst, sier Gransæther.

I følge foreningen som evaluerte søknadene til prisen, møter Mirmorax alle kriterier for å være et selskap som jobber med «lovende innovasjoner eller eksperimenter på det teknologiske eller industrielle området, særlig sådanne som antas å kunne få økonomisk betydning for norsk næringsliv.»

Som begrunnelse for tildelingen vektlegges det at: «Mirmorax viser en gjennomarbeidet plan med god beskrivelse av idé og videre gjennomføring, bred erfaring og nettverk i bransjen og inngående kjennskap til markedet. Mirmorax støtter med det opp under norsk næringsliv, samtidig som produktet har et globalt nedslagsfelt og er komplementerende i markedet, som følgelig gir en unik markedsposisjon.»

Miromax var også en av de utvalgte bedriftene som ble nominert til ONS Innovation Award i august.

Foto: Jon Ingemundsen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Gjestene vil aldri i si levetid gløyma bryllaupet til Kjersti og Stian Sletten frå Sandnes

  2. Leter etter John Olav med full styrke

  3. Her har hytte­salget doblet seg i sommer

  4. Publikum lå strekk ut på hver sin matte

  5. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

  6. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  1. Arbeidsliv