Konkurransetilsynet stopper DNBs oppkjøp av Sbanken
DNBs forslag til avhjelpende tiltak har ikke endret tilsynets syn på oppkjøpet, nå vurderer banken å klage avgjørelsen til Konkurranseklagenemnda.
- Hanna GhaderiJournalist
- Camilla KnudsenJournalist

Konkurransetilsynet stanser DNBs oppkjøp av Sbanken, ifølge en melding fra Sbanken og DNB tirsdag morgen.
Konkurransetilsynet opplyser at de har vurdert forslagene til avhjelpende tiltak, men fremdeles mener de at oppkjøpet vil svekke konkurransen i markedet for sparing i fond.
– Hverken selskapenes svar på tilsynets bekymringer eller DNBs forslag til avhjelpende tiltak har endret Konkurransetilsynets vurdering. Vi mener fortsatt at DNBs kjøp av Sbanken vil føre til svekket konkurranse og dårligere betingelser for bankkunder som ønsker å spare i fond, sier konkurransedirektør i Lars Søgard i pressemeldingen.
– Tilsynet har derfor konkludert med at dette oppkjøpet ikke kan gjennomføres, legger han til.
DNB vurderer nå en mulig klage til Konkurranseklagenemnda, med klagefrist på 15 dager.
– Konkurransetilsynet har stoppet oppkjøpet, til tross for at det er en veldig liten del av Sbanken vi har diskutert over flere måneder. Alt som var knyttet til vanlig banktjenester, som boliglån, kort, betaling og innskudd var klarert. Derfor er det overraskende at de mener en så liten tue kan velte et så stort lass, sier konserndirektør Kjerstin Braathen i DNB i en pressemelding.
DNB vurderer å klage på stans av Sbanken-oppkjøpBraathen sier til E24 at de er skuffet over avgjørelsen.
– Vi har lagt på bordet at vi ønsker å vite hva som skal til, uten å få klare svar. Gitt at fond er en så liten del har det har det vært sterk vilje til å gjøre det som skal til, sier Braathen.
DNB-sjef savner klare svar etter oppkjøpsstansSbanken-sjef Øyvind Thomassen må la nyheten synke inn.
– Det er naturligvis en lettelse å få et vedtak på prosessen. Dette er jo noe annet enn vi hadde innstilt oss på, så nyheten må nok synke inn hos noen og enhver, sier Thomassen til E24.
Sbanken-sjefen kan gå glipp av over ti millioner kroner– Konkurransetilsynets vedtak er endelig
DNB har foreslått avhjelpende tiltak, som også har involvert tredjeparter for å lette bekymringene til tilsynet, opplyser selskapet i børsmeldingen. Det innebar blant annet salg av hoveddelen i fondsdistribusjonsvirksomheten «i tillegg til atferdsbegrensninger etter slikt salg», står det i meldingen.
Konkurransedirektør Sørgard sier til E24 at han ikke kan gå inn på hvilke konkrete tiltak som er foreslått, da disse er forretningshemmeligheter.
– Det kom til tre forslag om tiltak, og vi har vurdert de grundig og vurdert at de ikke i tilstrekkelig grad fjerner vår bekymring for at konkurransen svekkes, sier konkurransedirektør Lars Sørgard til E24.
Tilsynet trekker frem at markedet for sparing i fond er i sterk vekst, og stadig flere norske forbrukere etterspør slike produkter.
– DNB er allerede den største aktøren i markedet for sparing i fond, og kjøpet av Sbanken ville ført til at DNB fikk ene enda sterkere posisjon, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i konkurransetilsynet, i pressemeldingen.
– Konkurransetilsynets vedtak er endelig og markerer slutten på tilsynets saksbehandling, sier jurist og prosjektleder Katrine Amdam i konkurransetilsynet i pressemeldingen.
Bød mer enn 11 milliarder
Konkurransetilsynet har vært siste hinder i DNBs oppkjøp av Sbanken, etter at oppkjøpet ble godkjent av Finansdepartementet og Finanstilsynet i sommer.
Eksperter har tidligere uttalt at en mulighet har vært om banken kvittet seg med noe av fondsvirksomheten.
DNB økte overskuddet – varsler utbytte på 14 milliarder
I april meldte DNB at de ønsket å kjøpe Sbanken for 11,1 milliarder kroner, men budet ble senere hevet til 11,6 milliarder. I juni ble det klart at banken hadde sikret seg mer enn 90 prosent av aksjene i Sbanken.
I oktober ble prisen nedjustert igjen til 104,45 kroner per aksje som følge av utbytteutbetaling i Sbanken, opplyste Sbanken i en børsmelding da.
Oppkjøpsmeldingen fikk flere av Sbankens kunder til å rase, og flere organiserte seg for å forsøke å stoppe oppkjøpet.
Sbanken faller ti prosent fra start etter oppkjøpsstans