Finland søker Nato-medlemskap

BERLIN/OSLO (VG) Nato-søknaden blir sendt de nærmeste dagene. – Vår beslutning er historisk, sier statsminister Sanna Marin.

Publisert: Publisert:

Ministerkomiteen for utenriks- og sikkerhetspolitikk har søndag hatt et møte.

– Det finske parlamentet søker om NATO-medlemskap, sier Niinistö på pressekonferansen etter møtet.

I Finland må parlamentet formelt vedta å søke, etter regjeringens forespørsel søndag. Regjeringen har sendt forespørselen til parlamentet.

– Et beskyttet Finland blir født som del av en stabil, sterk og ansvarlig nordisk region. Vi får sikkerhet, men vi får også gi det, sier Niinistö.

Landets statsminister Sanna Marin opplyser at søknaden vil bli sendt de kommende dagene.

– Vår beslutning er historisk, sier Marin.

I Sverige er det regjeringens som vedtar å søke om Nato-medlemskap. Socialdemokraterna søndag et møte for å ta stilling til Nato-medlemskap. Ifølge svenske medier vil Sverige søke om Nato-medlemskap på tirsdag.

– Jeg har sett fram til Finlands ønske om Nato-medlemskap blir offentlig, sier Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt i en uttalelse søndag.

– Vi har hele tiden vært tydelige på at et finsk medlemskap i NATO vil være positivt for Finland, Norden og NATO. Dette er et vendepunkt for nordisk sikkerhetspolitikk. Finland har vår fulle støtte, legger hun til.

Niinisö om Tyrkia: – Forvirret

Denne helgen holder utenriksministrene i Nato møter i Berlin. Både den svenske og finske utenriksministeren har deltatt i møter, men det er den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans skepsis til svensk og finsk Nato-medlemskap som har fått mest oppmerksomhet denne helgen.

Erdogans uttalelser kom overraskende på Nato. Den finske presidenten sa lørdag at Tyrkias budskap til dem har vært «det motsatte».

HISTORISK BILDE: Lørdag kveld deltok alle fem nordiske utenriksministere på en middag i Natos regi. Fra venstre Ann Linde fra Sverige. Jeppe Kofod fra Danmark, Anniken Huitfeldt fra Norge, Pekka Haavisto fra Finland, og Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir fra Island

– For å være ærlig, er jeg litt forvirret, sier Niinistö på pressekonferansen og fortsetter:

– Jeg hadde en samtale med Erdogan for omtrent en måned siden. Det var han som tok det opp, før jeg fikk muligheten: «Du søker om Nato-medlemskap, det synes vi er gunstig». Jeg takket ham og han var fornøyd med det. Så du kan sikkert forstå at jeg er litt forvirret. Det vi hørte for et par dager siden var det motsatte.

Han ramser opp at Tyrkia åpnet for Nato-medlemskap likevel, men så igjen uttalte at de var skeptiske.

– Det vi trenger nå er et endelig svar. Jeg snakker gjerne med Erdogan igjen, sier han.

Kan bli invitert om ti dager

Ifølge Natos interne tidsplan er onsdag 25. mai den tidligst mulige datoen for at det formelle kan være på plass, og Natos 30 medlemsland kan undertegne en protokoll som formelt inviterer Sverige og Finland inn.

Men ifølge VGs opplysninger, forutsetter det at alt går på skinner.

Om Tyrkias innvendinger, som kom tydelig fram lørdag kveld vil forsinke denne tidsplanen, gjenstår å se.

Natos visegeneralsekretær Mircea Geoană uttrykte det slik da han kom til møtet søndag morgen:

– Tyrkia har uttrykt bekymringer som er adressert og diskutert venner imellom, venner og allierte. Og jeg har tillit til at dersom de to landene søker medlemskap, vil vi være i stand til å ønske dem velkommen og møte alle vilkår som skal til for enstemmighet, sa han.

Visegeneralsekretæren, som leder møtet i Berlin i generalsekretær Jens Stoltenbergs corona-karantene-fravær, la til:

– Tyrkia er en viktig alliert.

Lover rask prosess

Flere utenriksministre i Nato har søndag morgen uttalt seg om finsk og svensk medlemskap.

Tyskland utenriksminister Annalena Baerbock sier til Reuters at de har forberedt alt for en rask godkjennelsesprosess, som Nato-sjef Jens Stoltenberg selv flere ganger har lovet.

Baerbock mener også at finsk og svensk medlemskap vil gjøre forsvarsalliansen mye sterkere og er tydelig på at Sverige og Finland trenger sikkerhetsgarantier under godkjenningsperioden.

Den kroatiske utenriksministeren Gordan Grlić Radman sier at diskusjonene med Tyrkia er på god vei.

Publisert: