«Sjokkert» over Støre-regjeringens klimagrep: – Tragisk og helt jævlig

Den påtroppende regjeringens liste over klimagrep i Hurdalsplattformen møtes med sjokk og vantro.

SJOKKERT: Bellona-leder Frederic Hauge
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Jeg er sjokkert. Jeg er sjokkert, sier Bellona-sjef Frederic Hauge til E24.

– Dette er rett og slett tragisk og helt jævlig. Moms på elbiler er ille nok, men det er mangelen på andre tiltak som gjør at det blir fullstendig umulig å nå Norges klimaforpliktelser, sier Hauge.

Miljøprofilen har nettopp lest klimapunktene i Hurdalsplattformen, som den påtroppende mindretallsregjeringen la frem onsdag ettermiddag.

«Den menneskeskapte klima- og naturkrisen er vår tids største utfordring», innleder Ap og Sp i avsnittet om en ny og rettferdig klimapolitikk.

Men det er vanskelig å finne konkrete grep for utslippskutt i punktlisten som følger.

Les også

SV kritisk til at Støre fortsatt vil lete etter ny olje og gass: – Dette var grått og trist

Mange målsetninger

Et av punktene dreier seg om at regjeringen skal «bruke skogen aktivt som en sentral del av klimapolitikken».

Flere punkter er formulert som mål uten virkemidler, for eksempel at man skal «innføre konkrete mål for utslippskutt for hver enkeltsektor og -næring i Norge».

I andre punkter forplikter regjeringen seg til å «raskt utarbeide en ny klimaplan for hele økonomien», å «videreføre Norges klimasamarbeid med EU» og ellers «invitere partene i arbeidslivet og næringer til forpliktende klimasamarbeid for utslippskutt».

Blant enkelte konkrete tiltak er å «gradvis øke CO2»-avgiften på sokkelen» og at myndighetene skal «vekte klima- og miljøhensyn» med minimum 30 prosent i offentlige anskaffelser.

Samtidig varsler Støre-regjeringen at de vil senke CO2-avgiften på drivstoff. Et av punktene om klimapolitikk er også å «ikke innføre avgift på klimagassutslipp som følge av biologiske prosesser».

– Vissvass

– Jeg er rystet over formuleringene, sier Hauge.

– Hvilke formuleringer tenker du på?

– Det er jo ingen satsinger! sier Bellona-sjefen.

– Vi har virkelig forsøkt å spille inn betydningen av karbonfangst og lagring. Det viktigste for oss er å få dette på plass for smelteindustri og avfallsforbrenning. Men dette mangler jo fullstendig.

– Det som står her er jo bare vissvass. Det er sjelden jeg har vært så skuffet. Jeg er rett og slett ordentlig lei meg.

– Tror du SV kan gå med på dette?

– Nei.

Lysbakken: – For mye grått

SV-leder Audun Lysbakken savner nye konkrete tiltak i den nye regjeringsplattformen. Han sa den inneholdt mye grått og for lite rødt og grønt, da han kommenterte plattformen.

– Det mangler nye konkrete tiltak for utslippskutt, og Ap har forlatt sitt standpunkt om å avvise kvotekjøp i utlandet som virkemiddel. SV vil gjennomføre et rettferdig grønt skifte, hvor økt CO2-avgift går direkte tilbake til folk gjennom en grønn folkebonus.

Flere skuffet

Bellona-sjefen får følge av leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet. Han kaller regjeringsplattformen skuffende.

– Hurdalsplattformen kunne vært oppskriften på hvordan Norge kan gå ut av fossilalderen og inn i en naturvennlig og bærekraftig framtid. Dessverre ble den ikke det, sier Gulowsen i en uttalelse.

Han sier Støre-regjeringens plattform ikke gir «det taktskiftet vi trenger for å løse natur- og klimakrisen».

MDG og SV er også skuffet. Partiene biter seg merke i at Ap og Sp sier de «vil legge til rette for fortsatt høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel».

– Dette var grått og trist, sier SV-representant Lars Haltbrekken til E24.

– Støre og Vedum gjør dessverre ingen endringer i oljepolitikken og er ikke klare for å stille opp på den dugnaden, men skyver heller regningen over på de som er unge i dag, sier MDGs fungerende leder Kriss Rokkan Iversen, ifølge NTB.

Savner konkrete virkemidler

Miljøstiftelsen Zero er opptatt av at det er behov for handling, ikke flere planer i klimapolitikken.

– Det er positivt at regjeringen forplikter seg til et klimabudsjett, men vi er bekymret for CO2-avgiften og for om tempoet i det grønne skiftet blir høyt nok, sier Zero-leder Sigrun Gjerløw Aasland.

– For mange beslutninger utsettes. På energifeltet skyver regjeringen på alle vanskelige spørsmål, uten å forplikte seg til noe som helst, sier Aasland.

Publisert: