Matvareprisene gikk opp med 2,9 prosent i januar

Matvareprisene gikk opp i januar etter julehandelen. Det siste året har likevel transportprisene bidratt mest til at konsumprisen har økt med 1,8 prosent.

Matvareprisene steg fra desember til januar.
  • NTB-Anders R. Christensen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Prisoppgang på matvarer og alkoholfri drikke etter julehandelen bidro til en økning i prisstigningen fra desember til januar. Totalt steg matvareprisene med 2,9 prosent i årets første måned. Det gjorde at prisstigningen totalt endte uendret fra desember til januar, mens kjerneinflasjonen (KPI-JAE) gikk opp med 0,4 prosent, skriver Statistisk sentralbyrå.

Kjerneinflasjon er det Norges Bank følger med på når den skal sette renta, og er prisstigningen justert for avgifter og energipriser.

Høyere prisstigning enn ventet

Fra januar i fjor til januar i år har likevel konsumprisene steget med 1,8 prosent, mens kjerneinflasjonen økte med 2,9 prosent.

Med det er prisstigningen høyere enn det som var ventet på forhånd. På forhånd hadde Nordea Markets regnet med en økning i kjerneinflasjonen på 2 prosent, mens Norges Bank anslo en økning på 2,2 prosent.

– Mye av oppgangen ser ut til å bli drevet av en slags «catch-up»-effekt i importert prisstigning som en stund har vært lavere enn kronesvekkelsen skulle tilsi. Markedet har begynt å spekulere i rentekutt fra Norges Bank, men med dagens tall skal vi trolig se langt etter det, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets' morgenrapport.

Transport trakk prisene opp

Prisene på transport har bidratt mest til oppgangen det siste året. Drift av personlige transportmidler og transporttjenester viste prisoppganger på henholdsvis 5,8 og 6,7 prosent fra januar 2019 til januar 2020.

På den annen side har prisstigningen blitt dempet av en nedgang i strømprisene. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt 22,7 prosent fra januar 2019 til januar 2020.

Publisert: