Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia

Prisen på olje kan stige kraftig etter at droneangrep tvang Saudi-Arabia til å stanse halvparten av sin oljeproduksjon.

Publisert: Publisert:

Røyk steg lørdag opp fra verdens største oljeprosesseringsanlegg i Buqyaq i Saudi-Arabia etter et droneangrep. Foto: Al Arabiya / AP / NTB scanpix

 • NTB-Are Føli
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Angrepene natt til lørdag rammet et oljefelt og et prosesseringsanlegg i Saudi-Arabia. Oljeprosesseringsanlegget i Buqyaq er det største i sitt slag i verden.

Eksplosjoner utløste branner ved anleggene, og Saudi-Arabia er blitt nødt til å innstille omtrent halvparten av sin oljeproduksjon. Dette utgjør over 5 prosent av verdens oljeforsyning.

En konsekvens blir høyst sannsynlig et hopp i oljeprisen, ifølge flere analytikere.

– Jeg vil ikke bli overrasket om vi får en oppgang på sju til ti dollar, og så vil oljeprisutviklingen i dagene fremover være drevet av ytterligere informasjon om situasjonen i Saudi-Arabia, sier Helge André Martinsen i DNB Markets til Dagens Næringsliv.

– Kan stige til 100 dollar

Effekten kan bli langt større hvis det tar lang tid å få gjenopprettet produksjonen til det statlige saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco.

Kommentatoren Robert Rapier skriver i magasinet Forbes at oljeprisen i så fall kan stige til 100 dollar fatet. De internasjonale oljemarkedene er stengt i helgen, men fredag kostet ett fat nordsjøolje 60 dollar per fat.

Saudi Aramco forsikrer at selskapet jobber med å få produksjonen i gang igjen. Noe av bortfallet vil bli kompensert ved at Saudi-Arabia vil tappe olje fra enorme kriselagre, ifølge landets nye energiminister Abdulaziz bin Salman, en av sønnene til Saudi-Arabias kong Salman.

Nyhetsbyrået Reuters skriver imidlertid at det kan ta uker, ikke dager, å få gjenopprettet full oljeproduksjon i Saudi-Arabia. Byrået viser til opplysninger fra en ikke navngitt kilde med god kjennskap til situasjonen.

USA anklager Iran

Houthi-opprørerne i Jemen sier det er de som gjennomførte droneangrepene mot oljeanleggene. Houthiene har i Jemen kjempet mot en internasjonal koalisjon ledet av Saudi-Arabia siden 2015.

USAs utenriksminister Mike Pompeo stoler imidlertid ikke på opprørernes uttalelse. I stedet mener han det var Iran som sto bak droneangrepene.

– Iran har nå iverksatt et angrep på verdens energiforsyning som savner sidestykke, hevdet han lørdag.

Myndighetene i Iran avviser på sin side at de har noe med oljeangrepene å gjøre.

– Slike nytteløse og blinde beskyldninger og uttalelser er uforståelige og meningsløse, sa en talsmann for Irans utenriksdepartement søndag.

Talsmannen Abbas Mousavi mener formålet med USAs anklager er å rettferdiggjøre handlinger rettet mot Iran, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Humanitær katastrofe

Houthi-opprørerne har de siste ukene stått bak flere droneangrep mot oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia. Men disse angrepene har hatt langt mindre konsekvenser enn de som rammet landet natt til lørdag.

Krigen i Jemen er av FN blitt beskrevet som verdens verste humanitære krise. Siden 2015 er over 90.000 mennesker blitt drept, ifølge den amerikanske organisasjonen ACLED.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt, og ti millioner trues av akutt sult.

I Saudi-Arabia opplyser myndighetene at ingen mennesker ble drept i droneangrepene natt til lørdag. Børsen i landet holder åpent søndag, og kursene falt 3 prosent da aksjehandelen begynte.

EU beskriver angrepene mot oljeanleggene som en trussel mot regional sikkerhet.

– Det er viktig å få klarlagt fakta og avgjøre hvem som har ansvaret for dette forferdelige angrepet, sier en av EUs utenrikspolitiske talspersoner.

Publisert:

Les også

 1. Iran avviser anklager om oljeangrep

 2. Halve Saudi-Arabia oljeproduksjon stanses midlertidig etter angrep

Mest lest akkurat nå

 1. To nye smittetilfeller i Stavanger

 2. Da selger markedsførte leiligheten som «helt ok», ville ingen ha den. Så endret de strategi.

 3. Han har skrevet mange fabelaktige bøker. Denne er så bra at det knapt kan gjøres bedre.

 4. Skole strammer inn: Gym blir ute, garderober stenges

 5. – Du skrur på tv, og der ser du bussen din

 6. Snart blir det tryggere å kjøre fra Ålgård til Oltedal

 1. Saudi-Arabia
 2. Oljeproduksjon