DNB risikerer å bli gransket for hvitvasking i USA

DNB risikerer å bli etterforsket av amerikanske myndigheter i kjølvannet av hvitvaskingsskandalen på Island, ifølge eksperter.

– Vi har informert de finanstilsynsmyndigheter vi vanligvis har kontakt med i de landene det er relevant, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til Dagens Næringsliv. Foto: Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Islands største fiskeriselskap Samherji skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis, og til en afrikansk tjenestemann som eier et selskap i Dubai. Tidligere i november sa DNB-sjef Kjerstin Braathen til Dagens Næringsliv at saken er alvorlig, og at de ikke kan utelukke at de har blitt misbrukt.

Jussprofessor Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole tror det er en risiko for at amerikanske myndigheter vil granske DNBs rolle i mulig hvitvasking.

– De vet nok om saken, og de vurderer langt flere saker enn de faktisk går videre med for etterforskning. Typisk holder de en etterforskning skjult fram til de annonserer offentlig at den pågår. Dermed kan det gå en stund før vi får vite hva som skjer her, sier Søreide til Dagens Næringsliv.

Også Fredrik Berg, eier og advokat i advokatfirmaet Fend, mener at DNB risikerer å bli etterforsket. Han sier handlingene ikke trenger å være knyttet til USA for at de etterforsker og forfølger denne typen saker hvis vilkårene ellers er oppfylt.

Verken det amerikanske Finanstilsynet eller FBI vil ikke kommentere saken overfor DN.

– Vi er i løpende dialog med finansmyndighetene i alle markeder der vi opererer. Vi har gjort relevante tilsyn oppmerksomme på denne saken, også i USA, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

Publisert:
  1. Hvitvasking
  2. DNB
  3. Etterforskning

Mest lest akkurat nå

  1. Borghild Fiskå er død

  2. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad

  3. Da strømmen ble borte, tømte lokalbutikken fryseren og ga ut gratis is

  4. Hva får dem til å legge ut på en 10 mils løpetur fra Egersund til Stavanger? Mye mer enn du tror

  5. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner i Rogaland – ett av dem i år

  6. De har pusset opp 13 boliger de siste 17 årene. Nå har de omsider funnet roen på Tau