Suksesshistorien bak Skagen Fondene: 24 elleville år

I år er det 24 år siden et lite nystartet selskap flyttet inn i Torgterrassen i Stavanger sentrum. På to og et halvt tiår har selskapet gått fra 20 millioner til 80 milliarder.

De to siviløkonomene Kristoffer Stensrud og Tor Dagfinn Veen ville starte et aksjefond. 1. desember så Skagen Vekst dagens lys.
 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De to siviløkonomene Kristoffer Stensrud og Tor Dagfinn Veen ville starte et aksjefond. 1. desember så Skagen Vekst dagens lys. I dag er dette Skagenfondene. Onsdag ble det kjent at Storebrand kjøper selskapet.

Onsdag 1. desember 1993 er de to i gang med aksjefondet Skagen Vekst. De fikk med seg to tidligere kolleger fra meglerbransjen; Åge K. Westbø og Geir Tjetland. Selskapet bak det nye fondet var Stavanger Fondsforvaltning. Stensrud og Veen eide 30 prosent hver. Westbø og Tjetland 20 prosent hver.

LES OGSÅ MAGASINSAKEN OM SKAGEN-GRÜNDERNE:

Les også

Skagenfondenes historie

Tor Dagfinn Veen.

Kjøpte billig og solgte dyrt

Før nyttår klarte de å fylle opp fondet med 20 millioner kroner. Hovedfilosofien var å kjøpe billig og selge dyrt.

De så ikke bare etter andeler i norske selskaper, men løftet blikket ut av landet. Etter hvert ble en tredjedel av aksjeporteføljen i utenlandske aksjer.

I løpet av de to første månedene 1994 steg fondsverdien med over 13 prosent. Gjennom hele året var veksten 21 prosent. Ingenting appellerer mer til kundene enn en solid avkastning.

Les også

Tre gründere i Skagenfondene får 60 millioner i utbytte

Les også

Kunder i Skagen Vekst får 40 mill. kr. etter regnefeil

Kristoffer Stensrud

Var det beste AMS-fondet

2. mars 1994 skrev Aftenbladet: "Skagen Vekst er det beste AMS-fondet på børsen hittil i år og forrige måned. Aksjefondet Skagen Vekst drives av Stavanger Fondsforvaltning og forvalter nå 50 millioner for sine 650 kunder, vesentlig hjemmehørende her i distriktet."

AMS var på den tiden en skattemotivert aksjesparing, aksjesparing med skattefradrag. Dette ga drahjelp til de nye aksjefondsforvalterne.

Først i 1995 viste fondsselskapet overskudd. Det var på en halv million kroner. Det var blitt butikk. Året etter var overskuddet på to millioner kroner. Da hadde forvaltningskapitalen passert en halv milliard.

LES MER:

Åge K. Westbø
Les også

Skagen-gründerne blir i Skagen

Passerte 100 milliarder

Siden er både milliarden, 10 milliarder og 100 milliarder passert. Veksten var formidabel. Og avkastningen solid. I noen år gikk virksomheten så godt at samtlige ansatte fikk bonus på én million kroner hver.

Godt over halvparten av fondskapitalen er på utenlandske hender. Skagen var for noen år siden landets største fondsforvalter. Slik er det ikke i dag, men er størst utenfor hovedstaden. Nå sliter selskapet med å levere samme god avkastning som før finanskrisen.

i 2013 hadde Aftenbladet en gjennomgang av historien til Skagenfondene. Da fikk én av gründerne, Tor Dagfinn Veen dette spørsmålet fra Aftenbladet:

– Er det ubehagelig å bli omtalt i media som styrtrike eiere?

LES OGSÅ:

Les også

Håver inn milliongevinst

«Problemer med å beklage at vi er rike»

Og dette svarte han:

— Jeg har problemer med å beklage at vi er rike. Jeg synes vi har lykkes veldig godt med det vi har forsøkt å få til gjennom disse tjue årene. Det er sånn at suksess i denne bransjen måles i penger. Vi har tjent betydelig med penger, men det har også kundene våre gjort. Og samfunnet som selskapet og vi eiere skatter til, sier Tor Dagfinn Veen.

I dag er Skagenfondene forvalter av aksje-, rente- og kombinasjonsfond basert i Stavanger.

De siste årene har selskapet gjennomføret en omfattende omorganisering, og skifter ut en rekke nøkkelpersoner.

Harald Espedal, som var toppsjef siden 2002 etter Kristoffer Stensrud, sluttet som administrerende direktør i 2015. Det var også for to år siden at gründerne i Skagenfondene, sammen med styret satte i gang en prosess for å finne en overgang til fremtidig eierstruktur, der målet var å sikre eierskap innen selskapet, effektive beslutningsprosesser og en garanti for at selskapet forblir uavhengig.

Ny epoke starter

Onsdag 25. oktober i år ble det kjent at kapitalforvalteren Storebrand kjøper 90,95 prosent av selskapet bak Skagenfondene, Skagen AS.

Kjøpesummen er 1,6 milliarder kroner.

Skagenfondene har siden 1993, vokst fra 448 andelseiere det første året til 100.000 kunder i år. 20 millioner kroner i forvaltningskapital er i dag vokst til 80 milliarder kroner. På det meste var forvaltningskapitalen over 140 milliarder kroner.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Skagen-gründerne har fått 1,6 milliarder - får 400 millioner ekstra ved god utvikling i Skagenfondene

Publisert:
 1. Skagenfondene
 2. Økonomi
 3. Kristoffer Stensrud
 4. Storebrand
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 2. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum

 3. Når kommer vinteren, egentlig?

 4. Hund falt ned i dypt hull på Våland

 5. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen

 6. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene