UiS-professor sikrer deg i nettskyen

Professor Chunming Rong og Universitetet i Stavanger, UiS, har fått patent i USA på en krypteringsløsning som skal sikre data lagret i nettskyen.

Professor Chunming Rong med det synlige patentbeviset.
Publisert: Publisert:
Samlet for å feire en milepæl for UIS: Fra venstre:Trond Furenes fra F5IT, Matyas Kolsofszki i Prekubator TTO, professor Chunming Rong og Jo Arild Tønnessen fra F5IT.
Professor Chunming Rong.
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Det vanket kakefest og gratulasjoner på UiS da det ble kjent at den kinesiskfødte professor Chunming Rongs krypteringsmetode for datalagring i nettskyen hadde fått patent i USA. Samtidig har it-selskapet F5IT fått lisens for å lansere løsningen under navnet SmartSecure.

Sikker lagring av data angår alle. En nettsky er servere hos kommersielle datasentre. Den såkalte Mørketallsundersøkelsen 2014 utført av Næringslivets Sikkerhetsråd viste at én av fem bedrifter benytter seg av gratis nettskyer som Drobox og Google Docs. Andre nettskyer er for eksempel Microsoft OneDrive og Icloud.

Samlet for å feire en milepæl for UIS: Fra venstre:Trond Furenes fra F5IT, Matyas Kolsofszki i Prekubator TTO, professor Chunming Rong og Jo Arild Tønnessen fra F5IT.

Du har selv nøkkelen

I veldig mange krypteringsløsninger er det leverandøren av tjenesten som sitter på nøkkelen. Det er her Rongs krypteringssystem blir viktig: Det krypterer all informasjon som du velger å lagre i nettskyen, og du bestemmer selv hvem som kan hente informasjonen. Selskapet som eier nettskyen kan ikke lese informasjonen. Stikkord for Rong er sikker mellomlagring og sikker deling etterpå.

— Det blir som om du skal sende post i en postkasse. Du kan velge å sende et postkort. Det kan da leses av postmannen. Du kan velge å putte kortet i en konvolutt, men da må du oppgi adressat. Med krypteringsløsningen sender du kortet i en konvolutt uten navn og adresse, og så bestemmer du selv hvem som skal få brevet.

— På denne måten blir det umulig å hacke seg inn i mellomlageret, sier Rong.

— Å få patent i USA åpner dører for UiS til å gå utenfor Norge med vår teknologi, sier en synlig glad og stolt professor.

Internasjonalt posisjon

Chunming Rong har utviklet krypteringsløsningen sammen med sin kinesiske kollega Gansen Zhao. Med god hjelp fra UiS’ teknologioverføringskontor, Prekubator TTO, er det utviklet til et kommersielt produkt. Stavangerselskapet F5IT har kjøpt rettighetene.

Rong kom til Norge i 1989. Han tok sin doktorgrad ved Universitetet i Bergen og ble professor ved UiS i 2003. Rong har utstrakt forskerkontakt med en rekke internasjonale universitet. Professoren har stiftet og er styreleder for den internasjonale IT-konferansen CloudCom, og Rong er også utnevnt til leder av en verdensomspennende organisasjon for nettsky-teknologer; Special Technical Community – Cloud Computing (STC CC). Rong er også leder av forskningssenteret CIPSI ved UiS, Senter for IP-basert serviceinnovasjon.

Gir store muligheter

Matyas Kolsofszki i Prekubator TTO sier de har arbeidet med Rong i flere år for å utvikle hans forskning til kommersielt produkt. Det var også Prekubator som tok kontakt med F5IT.

Trond Furenes er administrerende direktør i F5IT. Selskapet har 40 it-eksperter ansatt ved kontorer i Stavanger og i Romania.

— Vi føler oss heldige som får en del av dette. Vi har brukt god tid på verifisering av systemet, nå gjenstår å tilpasse systemet til kundene. Kunden trenger ikke noe nytt datasystem, SmartSecure-løsningen kan implementeres i det systemet kunden har fra før, sier han.

Også administrerende direktør Anne Cathrin Østebø i Prekubator TTO (Technology Transfer Office) synes det er grunn til å feire:

— Prekubator TTO har knallgode resultater innen olje og gass. At vi nå også kan vise til gode resultater innen IKT viser at forsknings- og næringslivsmiljøer i Rogaland har mye å komme med. Dette er unikt i verdenssammenheng, sier hun.

Publisert: