Oppgjøret mellom Akademikerne og staten går til mekling

Lønnsoppgjøret mellom Akademikerne og Kommunal- og moderniseringsdepartementet går over til riksmekleren, opplyser Akademikerne i en pressemelding mandag kveld.

Akademikernes forhandlingsleder Anders Kvam. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Akademikerne er enig med staten om et lønnssystem som er ytterligere forenklet. Akademikerne ønsket å fortsette prosessen og er skuffet over at staten har lukket forhandlingene om de øvrige delene av tariffavtalen, sier Akademikernes forhandlingsleder Anders Kvam i pressemeldingen.

Akademikerne gikk inn i årets lønnsoppgjør med krav om reallønnsvekst og forenkling av lønnssystemet. Den økonomiske rammen er ett av flere punkter som nå blir gjenstand for mekling, opplyses det.

– Skal statlige virksomheter kunne utvikle og tilby gode tjenester til innbyggerne, må de kunne beholde viktig kompetanse. Endringene vi har forhandlet fram, fjerner stivbeinte regler som hindrer god lønnsutvikling og fleksibilitet på arbeidsplassen, sier Kvam.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland sier staten er innstilt på å komme fram til en løsning innen meklingsfristen. Den er satt til midnatt 23. mai.

– Det lot seg dessverre ikke gjøre å komme til enighet om en ny hovedtariffavtale med Akademikerne. Nå trenger partene bistand fra Riksmekler for å komme helt i havn. Vi er imidlertid enig med Akademikerne om et helt nytt og modernisert lønnssystem, sier Mæland.

I statsoppgjøret forhandler YS, Unio, LO Stat og Akademikerne med Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Allerede natt til søndag brøt de tre førstnevnte forhandlingene, mens Akademikerne etter planen skulle forhandle videre til fristen midnatt.

Publisert:
 1. Lønnsoppgjør
 2. Akademikerne
 3. Kommunal- og moderniseringsdepartementet
 4. Monica Mæland
 5. Arbeidsliv

Mest lest akkurat nå

 1. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 2. TV 2: Planlegger for lettelser: – Kan bli slutten på karantene

 3. Energisjokket: 7–8 tomatbønder gir opp – andre bytter til fyring med propan

 4. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 5. Lillebror er sjefen over storebror: – Jeg får skylden om ting går til helsike

 6. Lugar med balkong er ikke nok. Flere stiller krav om hva som skjer under dekk