Ekstremværet Gyda har startet sine herjinger

Ekstremværet Gyda har vist muskler over hele landet. Busser har blåst av veien, naust blitt tatt av flodbølger og skip grunnstøtt.

Bilde fra Statens vegvesens webkamera ved Grotli. Riksvei 15 over Strynefjellet er strengt. Flere fjelloverganger er stengt eller har kolonnekjøring, og også fergetrafikk er rammet. Foto: Statens vegvesen / NTB
  • NTB – Anna Nesje og Ole Henrik Tveten
Publisert: Publisert:
Stille før stormen ved utløpet av elva Orkla. Foto: Ole Martin Wold / NTB
Vått i Orkdal onsdag kveld. Foto: Ole Martin Wold / NTB
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Voldssommer regnmengder, storm, kjempebølger, mildvær og såpeglatte veier er ingrediensene i hva ekstremværet Gyda har å by på.

De store hendelsene hadde ved 19.30-tiden onsdag latt vente på seg, og muligens er det «stille før stormen» før det braker løs.

Av det som har skjedd, er det ikke meldt om alvorlig personskade, men ekstremværet har ført til materielle skader flere steder.

Blant annet ble flere naust ble tatt av en flodbølge i Modalen natt til onsdag. Flodbølgen ble utløst av et ras ned i sjøen, skriver Bergens Tidende.

I tillegg skaper ekstremværet vanskelige kjøreforhold flere steder i landet. Flere veier er stengt og fergeavganger innstilt.

Stengt inne

Onsdag kveld stenges veien mellom Eidsdal og Geiranger på grunn av rasfare. Fra før er Langvatn-Geiranger vinterstengt. Dermed er det ingen veier inn eller ut av Geiranger i Stranda kommune åpne – men det går ferge til Hellesylt.

Også Oldedalen, Lodalen og Flo er stengt for inn- og utkomst på grunn av rasfare, ifølge TV 2. Dermed er båt eneste mulighet til å komme seg inn og ut av dalførene.

I nord ble blant annet E6 over Saltfjellet stengt på grunn av uvær, og på E10 Veggfjellet mellom Bjerkvik og Evenes flyplass blåste en buss av veien onsdag.

– La bilen stå

Vegvesenet varsler om svært vanskelige kjøreforhold. Kjøreforholdene sammen med rasfare fører til redusert framkommelighet og stengte veier. I tillegg er mange ferjesamband innstilt.

– Publikum i de berørte områdene bør vurdere ekstra nøye om de må ut å kjøre eller om de kan la bilen stå, sier Nils Audun Karbø i Statens vegvesen.

Mange fjelloverganger både i Sør- og Nord-Norge er også berørt.

I tillegg til Saltfjellet er blant annet riksvei 13 over Vikafjellet i Voss stengt fram til fredag klokken 9. Også riksvei 15 over Strynefjell er stengt, i første omgang fram til torsdag klokken 9.

Vegtrafikksentralen Midt-Norge forteller på Twitter at Åstfjordbrua på vei mot Hitra og Dolmsundbrua er stengt på grunn av uværet. Trolig er begge bruene stengt til torsdag morgen.

Statens vegvesen oppdaterer fortløpende sin trafikkinformasjon på sine nettsider.

– En ekstrem situasjon

For deler av Trøndelag, Møre og Romsdal og Vestland fylke har meteorologene sendt ut rødt farevarsel om flom, jord-, sørpe- og flomskredfare.

Det blant annet ventet opp mot 120 millimeter regn i løpet av et døgn i Møre og Romsdal og sør i Trøndelag.

– Dette er en ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden, som krever tett oppfølging og kan føre til store skader, understreker Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Utrygt for trampoliner

Ifølge statsmeteorolog Martin Granerud var det onsdag ettermiddag ingen store endringer i de rekordmange varslene som er sendt ut, bortsett fra at noen er forlenget. Det gjelder varslene om sterke vindkast, som vil vare helt til fredag. Disse kastene går særlig hardt ut over store, løse gjenstander.

– Man skulle ikke tro at folk hadde trampolinene ute om vinteren, men stadig vekk kommer de flygende, til alle årstider, sier han til NTB.

Uvanlig mange varsler

Ekstremværet Gyda bringer med seg mildvær, vind og enormt mye regn. Det er varslet om at det trolig vil oppstå en rekke alvorlige hendelser, som jord-, sørpe- og snøskred.

Regionsjef Knut Aune Hoseth ved NVE Region Nord sier det er sjelden med så mange farevarsler på en gang.

– Det er helt spesielt at det gjelder over hele landet og til og med på Svalbard, sier han til NRK.

Årsaken er at Gyda kommer med svært mye nedbør og høye temperaturer.

– Det gjør Gyda spesiell, og dette kommer på et tidspunkt hvor det er en god del snø i store deler av landet, sier Hoseth.

Publisert: