Sterk prisoppgang for boliger i Stavanger

Boligprisene steg sterke 1,9 prosent i august. – En sterk prisutvikling til å være august, sier Eiendom Norge-sjefen.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Boligprisene i Stavanger steg med 2,9 prosent i august, viser tall fra Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,3 prosent. Stavanger har hatt en sterkere sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Bergen (+1,0 prosent), Trondheim (+0,8 prosent) og Oslo (+0,3 prosent).

De siste 12 månedene har boligprisene i Stavanger steget med 8,9 prosent. Det er svakere enn i Trondheim (+11,0 prosent), Bergen (+9,8 prosent), men sterkere enn i Oslo (+8,4 prosent).

Det har i august blitt solgt 457 boliger i Stavanger Det er 7,7 prosent færre sammenliknet med samme måned i 2020. Hittil i år er det solgt 3731 boliger. Det er 17,5 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Det har i august blitt lagt ut 616 boliger til salgs i Stavanger, noe som er 6,6 prosent flere sammenliknet med samme måned i 2020. Hittil i år har det blitt lagt ut 3909 boliger for salg. Det er 16,0 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger sist måned var 47 dager. Det er tregere enn resten av landet som hadde en gjennomsnittlig salgstid på 35 dager.

Medianboligen i Stavanger koster nå kroner 3.450.000,

NB: Fra januar 2020 inngår kommunene Sandnes, Stavanger, Sola og Randaberg i Stavanger-indeksen.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1 prosent, viser tallene fra Eiendom Norges ferske tall.

– Boligprisene i Norge utviklet seg sterkere i august enn det som er normalt for måneden. Prisveksten var markant svakere i Oslo og tilgrensende kommuner enn i landet ellers, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– August er jo alltid sterk, men 1,9 prosent er jo også relativt sterkt, sier Lauridsen under fredagens pressekonferanse.

Boligprisene er nå 9,4 prosent høyere enn for ett år siden.

Svakere i Oslo

På samme tid fortsetter trenden Eiendom Norge har sett siden mars med svakere prisutvikling i Oslo, sammenlignet med omkringliggende byer, viser tallene.

Oslo hadde i august en prisvekst på 0,7 prosent nominelt. Det representerer en sesongkorrigert nedgang på 0,3 prosent.

12-månedersveksten i Oslo er nå på 8,4 prosent.

– Hvis arbeidslivet nå blir varig endret med mer fleksibelt arbeidssted for mange, så vil det trolig få betydning for boligetterspørselen på lengre sikt, sier Lauridsen.

Sjeføkonom: – Sterkere enn ventet

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier at prisene var betydelig sterkere enn ventet.

– Dette markerer et brudd med den tendensen vi har sett de siste månedene med at prisveksten har roet seg ned, sier hun på telefon til E24.

Haugland sier at hun og hennes kolleger i DNB Markets ikke har vært usikre på om Norges Bank skal heve renten i september.

– Men om noen lurte på om Norges Bank skulle få kalde føtter, er nok dette en indikasjon på at de vil gjennomføre som planlagt, sier Haugland.

Flere solgt i så langt i år enn i fjor

I august ble det solgt 9.465 boliger i Norge, noe som er 5 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2020.

Så langt i år er det solgt 70.553 boliger i Norge, noe som er 6,6 prosent flere enn i samme periode i 2020.

I august ble det lagt ut 11.711 boliger til salgs i Norge, noe som er 0,4 prosent flere enn i samme måned i 2020, viser tallene.

Gjennomsnittlig omsetningstid er på 35 dager.

Ventet utflating

August regnes blant årets aller heteste boligmåneder – men meglersjefer sa på forhånd til E24 at det var usannsynlig med prishopp nå.

– Det har kommet ganske mange objekter ut i markedet i Oslo etter ferien, så kjøperne er glade. De får flere objekter å velge i. Og vi opplever at salgsprisene stort sett ender rundt prisantydningene vi setter, sier Anne Aartun, som er daglig leder ved Krogsveens Majorstuen-kontor.

Publisert: