Oljetoppen om krisene: – Jeg blir brakkesyk før jeg får korona

Da Grethe Moen (59) startet i jobben som øverste sjef for Petoro var det så god stemning på norsk sokkel at hun måtte bruke pekefingeren mot oljeselskapenes lave effektivitet. Så har krisene kommet på løpende bånd. Nå peker hun ikke lenger. – Vi må forberede oss på at dette kan vare lenge, sier hun.

Petoro-sjef Grethe K. Moen sier til E24 at det har vært litt av en reise fra da hun startet i jobben i 2013. Siden da har industrien vært igjennom to dype oljekriser.
Publisert: Publisert:

– Det har vært litt av en reise.

Det sier Grethe K. Moen (snart 60), administrerende direktør i Petoro, selskapet som ivaretar det som på olje- og byråkratspråk kalles SDØE, Statens direkte økonomiske engasjement (se faktaboks).

Moen overtok som sjef i Petoro i juni 2013. Da var stemningen god blant de etablerte selskapene på norsk sokkel. Oljeprisen lå jevnt godt over 100 dollar fatet. Oljekjempen Johan Sverdrup var blitt funnet av Lundin og daværende Statoil, og en rekke andre lovende funn ble gjort.

Det var lite som tydet på at oljeeventyret var over, slik noen solnedgangsprofeter hadde ymtet frempå bare kort tid før.

Men Moen var ikke nødvendigvis fornøyd med alt som ble gjort i industrien.

– Ikke lett å få gehør

De effektive ingeniørtimene var ikke nødvendigvis så effektive, og borekostnadene var høye. Oljeselskapene hadde så mange spesifikke krav til sine leverandører at enkelte ble sittende med et tyvetalls forskjellige gulmalinger til strukturer som kun skulle stå på havbunnen.

Dette advarte Moen mot. Hun mente industrien kunne bli bedre og mer effektive.

– Vi forsøkte å selge inn at dette er for dyrt. Dette er ikke bærekraftig. Vi forsøkte å illustrere det med borekostnadene, som var for høye til å lage lønnsomhet i små utbygginger, og ikke minst for å få ut mer og øke reserver i modne felt.

Om lag nøyaktig ett år etter at Moen startet i jobben, startet oljeprisen sin historiske nedgang, fra rundt 115 dollar fatet. Industrien hadde ikke hørt. Ikke frem til man forsto konturene av hvor alvorlig det skulle bli.

– Det var ikke så lett å få gehør for det vi sa. Alle var så opptatt av videreutvikling og utbygging av nye prosjekter. Det var ikke et enkelt budskap å komme med. Men da oljekrisen kom mellom 2014 og 2016, da var det ikke så vanskelig å nå frem med budskapet. Det ble litt stille fra oss, kan du si, forteller hun.

Oljekrisen ble dyp. Tusenvis av arbeidsplasser ble borte. Oljeselskapene måtte få mer ut av mindre. Leverandørindustrien ble presset hardt.

– Var oljeselskapene for overivrige, og var de for brutale i kuttene sine? 

– Jeg er ikke så opptatt av kutt, men av effektivisering. Det som har pågått av prosesser for effektivisering har vært helt nødvendig. Men at det ble opplevd i overkant brutalt av leverandørindustrien, det er nok helt riktig.

Introverte oljeselskap i krisetider

Moen tror dette skyldes at oljeindustrien blir introverte i krisetider.

– Kommunikasjon skjer internt, ikke eksternt. Oljeselskapene begynte å jobbe internt med en gang, de ble veldig introverte og jobbet for å strukturere og få oversikt. Så ble leverandørene sittende litt på utsiden til å begynne med. De følte kanskje ikke at de var helt med på det som skjedde.

– Da oljeselskapene kom ut med det de mente var nødvendig å gjøre, så ble det kanskje et veldig stort sjokk med en gang. Kanskje leverandørene ble liggende litt i etterkant av den omstillingsprosessen, sier hun.

Grethe Moen, her på videomøte hjemmefra, har ledet Petoro gjennom oljekrisen i 2014–2016, og leder nå selskapet gjennom enda en dyp krise. Men Petoro-sjefen holder humøret oppe. – Jeg får brakkesyke før jeg får corona, sier hun.

Samtidig mener Moen at leverandørindustrien i Norge har vist seg svært omstillingsdyktige, både inn mot oljebransjen, men også i prosessen med ikke å være enbente.

– De har fått flere bein å stå på, og leverer inn mot både havbruksnæring, vindkraft, og annen industri. Jobben de har gjort med å diversifisere kundegrunnlagene, har vært bra. Men jeg skulle virkelig håpet for deres del at de hadde fått lov til å konsolidere seg etter forrige krise, sier hun.

Flere leverandørbedrifter hadde nemlig ikke kommet seg helt ut av forrige krise ennå, ifølge Moen.

– En del leverandørselskaper hadde nok ett bein plantet i forrige krise da denne slo inn, ifølge Moen.

– Har gått imponerende fort

Petorosjefen sitter på hjemmekontor, med headset over hodet, og med betydelig større kompetanse innen videokonferanser enn tidligere.

Med en stab som alle jobber hjemmefra, har Moen vært med på en digital endring hun knapt trodde var mulig.

– Det har gått så imponerende fort. Jeg er så imponert over de ansatte i selskapet. Senest i fjor investerte vi i Office365, et datasystem som legger alt i skyen, og gir alle full mulighet til jobbe på alle mulige plattformer hvor som helst. Vi gjorde dette obligatorisk, og vi brukte mye tid og ressurser på opplæring. Aldri hadde jeg trodd at vi skulle få en sånn bruk for det, sier hun.

Moen forteller at hun først forsto alvoret i krisen da hun 12. mars var i gang med å pakke. Planen var å ta et fly til Oslo, for så å dra videre til Lillehammer, der deler av familien bor.

– Min mor er i risikogruppen for dette viruset. Da jeg sto og pakket, hørte jeg på radioen at de vurderte å stenge ned flyplasser.

Moen snakket med sin søster, som også kunne fortelle at det var snakk om å stenge enkelte kommuner i Lillehammer-området.

– Det var nok først da jeg forsto hvor alvorlig dette var. Litt senere samme dagen holdt regjeringen pressekonferansen sin. Vi bestemte oss for å stenge kontoret denne ettermiddagen.

– Vil få en utrolig innvirkning på inntektene

Siden da har verden stått i kontinuerlig og rask endring. Om ikke coronasituasjonen i seg selv var utfordrende nok, kom en priskrig mellom Opec og Russland på toppen av det hele. Oljeprisen er i skrivende stund fortsatt nærmere 20 enn 30 dollar fatet.

Det har på kort sikt dramatisk innvirkning på Petoro.

Petoros andel av direkte innskudd til Oljefondet (ikke avkastning på kapital), har tidligere ligget på mellom 35 og 40 prosent. I 2016 var andelen på nærmere 60 prosent.

– På kort sikt vil dette få en utrolig innvirkning på SDØE-inntektene til staten. Det er helt klart. Fordi vi betaler 100 prosent skatt, så er vår andel mindre sensitivt for oljeprisen enn for andre selskaper, forklarer hun.

– Våre inntekter kommer til å bli kraftig redusert om dette fortsetter. På den andre siden blir det en enda viktigere del av det som går inn. Derfor er vi opptatt av å opprettholde og gjøre vårt beste, sier hun.

På lengre sikt vil konsekvensene av situasjonen dreie seg om ferdigstillelse av prosjekter: Både prosjekter som er under utbygging, og prosjekter som skal modnes frem.

– Ikke et pekefingerøyeblikk

Moen, som tidligere har brukt pekefingeren når hun mener det trengs, har ikke tenkt å peke på noen nå.

– Nei, dette er ikke et pekefingerøyeblikk. Vi må finne ut av dette sammen. Her handler det bare om å være konstruktiv og behjelpelig. Alt vi ser nå er at folk gjør sitt aller beste for at ting skal gå rundt og gjøre det beste ut av situasjonen.

– Hva må gjøres nå?

– I håp om at dette går over fortere enn vi tror, må vi forberede oss på at det varer lenger. Driften må holdes i gang, operasjonene må være i gang, og vi må prøve å agere så normalt som mulig. Samtidig må man forberede seg på at man kan være i en vanskelig situasjon over tid, om det er corona, om det er langvarig lav pris på olje og gass, og for ikke å snakke om blandingen av de to, sier hun.

Moen sier for øvrig at hun og Petoro er heldige som ikke har fått noen smittede tilfeller hos dem, og understreker at hun har stor respekt for alle som nå jobber for å håndtere den helsemessige situasjonen.

– Jeg er ydmyk med tanke på at jeg har en jobb, ikke er permittert, og har mulighet til å jobbe hjemmefra, sier hun.

Petorosjefen sier at hun ikke er spesielt redd for å bli smittet av viruset med det første.

– Jeg kommer nok til å få brakkesyke, før jeg får corona. Jeg sier ikke at jeg er lei, men jeg er et sosialt menneske, både på jobb og i sosiale miljø på fritiden.

Publisert: