Ertvaag-selskap kutter husleien for restauranter i korona-skvis

Stengte restauranter mister all inntekt - men samtidig løper utgiftene. Nå varsler selskapet Camar Eiendom at de halverer leien på sine bygg i tre måneder for å hjelpe til.

Publisert: Publisert:

Arne Joakimsen forteller at alle hans restauranter holder stengt og at alle de 300 ansatte er permittert. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Tor Dagfinn Dommersnes
  Journalist
iconDenne artikkelen er 149 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Alle våre restauranter holder stengt og alle de 300 medarbeiderne er permittert, sier Arne Ø. Joakimsen til Aftenbladet.

- Dette er en helt ekstraordinær situasjon, der inntektene stopper fullstendig opp, mens mange utgifter fortsatt løper. Da tømmes pengekassen raskt!

Joakimsen er selve restaurantkongen i Stavanger, og han eier både NB Sørensen, Bevaremegvel, Newsman, Villa 22 og arrangørselskapet Herlige Stavanger, pluss flere andre steder.

Konkurser?

– Vil det bli konkurser som følge av dette?

– Det er for tidlig å si, men jeg håper jo at vi slipper det. Den krisepakken som regjeringen nå kom med, hjelper godt. På kort sikt er jeg veldig glad for at alle våre ansatte nå får full lønn i 20 dager.

Det er også bestemt at kriserammede bedrifter får utsettelse med betaling av moms og arbeidsgiveravgift til staten.

– Dette er viktige bidrag som hjelper. Nå håper vi at dette ikke blir altfor langvarig. Men jeg regner med at restaurantene våre er stengt til over påske.

Ifølge Joakimsen er det tett dialog mellom de som driver restauranter og huseierne, om husleien.

– Vi eier NB Sørensen selv, og har kuttet husleien der de neste månedene. Vi er også største eier i Stavangeren, og gitt beskjed om at de ikke trenger å betale husleie de neste to månedene.

Camar Eiendom tar grep

Camar Eiendom har gitt sine leietakere i restaurantbransjen beskjed om at leien halveres i tre måneder. Det gjelder Ostehuset, Sumo og Heidi’s Bier Bar i Tollboden.

– Vi ser at det blir veldig vanskelig for våre leietakere nå framover, sier daglig leder Øyvind Mikalsen i Camar Eiendom til Aftenbladet.

- Derfor har vi bestemt at husleien halveres i 2. kvartal. Det vil gi oss ca én million kroner i mindre inntekter. Samtidig vil det forhåpentligvis gjøre at vi beholder leietakerne våre på sikt.

Sindre Ertvaag og Øyvind Mikalsen i Camar Eiendom har bestemt seg for å halvere leien i tre måneder på de byggene de leier ut. Foto: Jon Ingemundsen

– Vi er i dialog

En annen og større huseier i Stavanger sentrum er selskapet Retail Office Stavanger, der Egil Willumsen er daglig leder. Retail Office Stavanger eies med en halvdel hver av Harald Espedal og Stensland-familien.

– Vi har 20 bygg og 18 av disse er i Stavanger sentrum, sier Willumsen til Aftenbladet.

- Vi er i tett dialog med leietakerne våre i disse dager. Vi leier ut både kontorer, butikker og restauranter. Enkelte av disse har nå problemer, og vi er innstilt på å hjelpe dem. Foreløpig har vi ikke konkludert med hvordan det skjer, sier Willumsen.

Les også

Stavanger sentrum: Espedal sikrer seg tradisjonsrikt mote-kvartal

Retail Office Stavanger leier blant annet ut til restaurantene Harry Pepper og den nye CinCin i Hospitalsgata. Nylig kjøpte selskapet Rolfsen-bygget. Butikken Norrøna leier også hos dem.

Selskapet eier alene ca 20.000 kvadratmeter eiendomsmasse, og har større og mindre eierandeler i ytterligere 20.0000 kvadratmeter. Willumsen vil ikke si hvor høye leieinntektene deres er hver måned.

– Som alle andre kommer også vi til å tape penger på dette. Men det er veldig positivt at staten kommer inn med spesielle tiltak, sier Willumsen.

Renaa stengt

Michelin-restauranten Renaa holder helt stengt i disse dager, og alle ansatte er permittert. Restauranten med to stjerner i Michelin-guiden flyttet inn i helt nye lokaler i Eilert Smith Hotel på Holmen i fjor. Huseier er Kristoffer Stensrud.

– Vi er så heldige at vi har en husleiekontrakt der leien er knyttet opp mot omsetningen i restauranten, sier styreleder Ådne Kverneland i Renaa Restauranter AS.

- Dermed betaler vi ikke husleie i det hele tatt når restauranten er stengt.

Renaa Restauranter AS har også spisesteder på Sølvberget og i Breitorget, og forholder seg altså til tre ulike huseiere.

– Også i Sølvberget er det omsetningen som bestemmer husleien. I Breitorget er det derimot fast husleie, og vi har bedt huseieren der om redusert husleie nå i disse krisetider. Vi avventer svar på henvendelsen vår, sier Ådne Kverneland.

Sven Erik Renaa må holde sin restaurant stengt. Foto: Kristian Jacobsen

Advokatene ringes ned

Både eiere og leietakere av store næringsbygg lurer nå på hvordan de skal håndtere korona-situasjonen. Det gjør at advokatene jobber døgnet rundt for å bistå.

– Vi befinner oss i en situasjon vi aldri har opplevd maken til. Gjennom hele helgen har vi jobbet døgnet rundt for å hjelpe våre klienter, sier partner i advokatselskapet Wikborg Rein, Kristoffer Lerum, til Aftenbladet.

Han har et spesielt ansvar for Stavanger-regionen og jobber først og fremst tett inn mot bygg- og anleggsbransjen - en bransje som i utgangspunktet er presset på marginer og som nå går en usikker tid i møte som følge av ringvirkningene av koronaviruset.

– Vi merker en voldsom usikkerhet der ute blant folk, sier Lerum, som sier at spørsmål knyttet til næringseiendom er ett av de områdene hvor de merker størst trøkk nå.

– Det kan være alt fra pågående kjøpsprosesser og forhandlinger av leiekontrakter til utleiere og leietakere som trenger å bli enige om redusert leie eller leiefritak.

Advokat Kristoffer Lerum er partner i selskapet Wikborg Rein. De merker en enorm pågang etter folk i bygg- og anleggsbransjen som trenger juridisk bistand. Foto: Jon Ingemundsen

– Få går i krigen nå

– Hva er deres vurderinger rundt akkurat disse spørsmålene i den situasjonen vi nå befinner oss i?

– Rent juridisk er vår konklusjon at leietaker i de mest brukte standardavtalene ikke har grunnlag for å kreve betalingsutsettelse eller leiefritak - heller ikke når leieobjektet er stengt på grunn av de nye vedtakene. Samtidig er det viktig å understreke at kanskje ikke alt bør løses med bakgrunn av jussen nå. Utleier bør vurdere å være fleksibel for å unngå at leietaker går konkurs.

– Så da kan det ligge an til mange konflikter og rettssaker?

– Vi opplever at det er svært få som går i krigen mot hverandre nå. De aller fleste virker å være inneforstått med at dette ikke er tiden for denslags akkurat nå, men i kjølvannet av denne krisen kommer vi nok til å oppleve mange uløste konflikter. For eksempel vil store byggeprosjekter, hvor bedrifter har forpliktelser både oppover og nedover i kontraktshierkiet, kunne bli kraftig forsinket. Og det er da det evinnelige spørsmålet dukker opp: Hvem skal ta regningen? Eller rettere sagt: Hvem skal ta hvilken regning?

– Alt bør ikke løses med jus nå

Nedstengningen av Norge får også dramatiske konsekvenser for næringslivet. En rekke bedrifter har allerede permittert et stort antall av sine ansatte og flere selskaper står i fare for å gå konkurs.

– Bedrifter opplever at inntektsgrunnlaget vil svekkes eller i noen bransjer forsvinne helt i en periode. Kostnadene løper som vanlig, men
inntektsstrømmen er helt eller delvis borte. Mange virksomheter har ikke penger til å betale lønn eller andre løpende forpliktelser, sier Lerum.

– Derfor mener jeg det er viktig å understreke at kanskje ikke alt bør løses med bakgrunn i jussen nå. Utleier bør vurdere å være fleksibel for å unngå at leietaker går konkurs. Og her kan vi bidra til å finne løsninger som begge parter kan leve med.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Redd Barna: Tredoblet barnedødelighet i Al-Hol-leiren

 2. Erna Solberg: Nå får bedriftene permittere folk i ett år

 3. Hjemmekontor anbefales, men UiS-ansatte skal møte på jobb. Slik blir arbeidshverdagen i høst

 4. Korona-tiltakene ga færre dødsfall

 5. Kina har påvist smitte i frosne kyllingvinger fra Brasil

 6. Helsedirektoratet vurderer nye regler for sosiale sammenkomster

 1. Korona-viruset
 2. Restaurant
 3. Eiendom
 4. Konkurs
 5. Stavanger sentrum