Bondeorganisasjonene varsler høye krav til knalltøft landbruksoppgjør

Den økonomiske situasjonen i landbruket er svært alvorlig, mener bondeorganisasjonene. Landbruksministeren venter tidenes tøffeste landbruksoppgjør.

Leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming sier det er høye forventninger til årets landbruksoppgjør.
  • NTB-Andreas Løf
Publisert: Publisert:

Onsdag 27. april klokken 11 overleverer bondeorganisasjonene årets krav i jordbruksforhandlingene. Det er Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag som forhandler med staten om rammevilkårene for alle norske bønder.

I forkant av forhandlingene varsler de to organisasjonene at forventningene til årets oppgjør er høye. Bakteppet er galopperende kostnader på alle fronter, som svekker en allerede dårlig lønnsomhet.

– Vi går inn i forhandlingene med et bakteppe få kunne forestille seg for ett år siden. Den økonomiske situasjonen i landbruket er svært alvorlig. Det handler om både tydelig inntektsløft og kompensasjon av ekstraordinære kostnader, sier bondelagsleder Bjørn Gimming.

Melkebonde Marthe Sirivik fra Averøya i samtale med landbruksminister Sandra Borch (Sp) under Norges Bondelags markering av starten av landbruksoppgjøret. Til venstre er stortingsrepresentant Kathrine Kleveland (Sp).

– Rekordhøyt krav

Krigen i Ukraina har bidratt til at norske bønder har fått økte utgifter til både strøm, drivstoff og gjødsel.

Gimming har tidligere omtalt det som «tvingende nødvendig» å få på plass ordninger som kan bidra til sikkerhet for matproduksjonen. Hittil i år har unormalt mange storfeprodusenter bestemt seg for å legge ned og sende dyra til slakt.

Bondeorganisasjonene pleier ikke å gå ut med sine konkrete krav på forhånd, men fylkesleder Anders Felde i Vestland Bondelag gir et kort hint om kravet i et intervju med Klassekampen.

– Det blir rekordhøyt, sier bonden fra Breim.

Han understreker også at det vil komme krav om en ny politikk for bøndene i tillegg. Blant annet når det gjelder toll.

– Det må komme en endring fra kronetoll til prosenttoll, sier han.

Nye traktoraksjoner som denne kan potensielt finne sted dersom det ikke blir enighet med staten i forhandlingene om landbruksoppgjøret.

Tidenes tøffeste

Landbruksminister Sandra Borch (Sp) har på sin side uttrykt vilje til å komme bøndene i møte, men venter et tøft oppgjør. Sågar det tøffeste noensinne.

– Det vi nå står i, er rett og slett ekstremt krevende, og det gjør at vi går mot det tøffeste jordbruksoppgjøret noensinne, slo statsråden fast overfor NTB/NPK tirsdag.

Hun understrekte at regjeringen ønsker å tette inntektsgapet mellom bønder og andre næringer.

– Nå handler det om å trygge arbeidsplassene ved å kompensere for de mange ekstra kostnadene. I tillegg må vi tette det store inntektsgapet mellom bønder og andre næringer, sier Borch.

Hun la imidlertid til at sistnevnte ikke lar seg gjøre i én omgang.

– Men vi må snu utviklingen i landbruket, og den snuoperasjonen må starte nå, sa hun.

Publisert:
  1. Jordbruksoppgjøret
  2. Landbruk
  3. Landbrukspolitikk

Mest lest akkurat nå

  1. Farevarsel om mer lyn i løpet av dagen

  2. Byfjordtunnelen var stengt på grunn av gjenstand i veibanen

  3. Fire unge menn tiltalt for kidnapping og ran

  4. Skiforbundet vil gjennomgå retningslinjene for rulleski etter dødsulykken i Strand

  5. – Lyses over­skudd bør brukes på nær­ings­livet

  6. Åpner nye E 39 mellom Mandal og Kristiansand i starten av november