SAS-sjefen sier pilotene har fremmet umulige krav

Få timer før samtlige norske SAS-piloter kan gå ut i streik, håper konsernsjefen at Riksmekleren kan bidra til å finne løsninger på «helt umulige krav».

SAS-sjef Rickard Gustafson håper at streik blant alle de norske pilotene fra torsdag kan unngås ved Riksmeklerens hjelp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Titusenvis av passasjerer vil bli rammet av kansellerte avganger dersom det ikke blir en løsning på konflikten mellom SAS og de norske pilotene innen midnatt natt til torsdag.

– Vi har strukket ut en hånd og ønsker virkelig å få til en løsning. Vi ønsker nye forhandlinger med bistand fra Riksmekleren, sier konsernsjef Rickard Gustafson i SAS til NTB.

Han tok turen til det norske SAS-hovedkontoret på Gardermoen onsdag i håp om å klare å unngå pilotstreik fra torsdag morgen.

Vil møte

Forhandlingsleder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, sier at de stiller hos Riksmekleren dersom det kommer en invitasjon.

– Foreløpig har vi bare lest hos NTB at Gustafson sier han ønsker å møte oss. Men vi er beredt. Så gjenstår det å se om den utstrakte hånden er åpen eller lukket, sier han.

Forhandlingsleder for SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund, Jens Lippestad, sier at de setter seg til forhandlingsbordet under en forutsetning:

– Det må foreligge et reelt tilbud som er bedre enn det vi allerede har avvist, sier han.

Lippestad reagerer på SAS-sjefens utsagn om at selskapet har jobbet døgnet rundt for å få til en løsning:

– Da er det merkelig at vi ikke har fått et enste tilbud etter at det ble brudd.

For dyrt

Ifølge Gustafson vil pilotenes krav når det gjelder lønn, turnus og andre forhold samlet presse selskapets kostnader opp med 20–25 prosent.

– Det kommer ikke til fungere for oss. Vi driver i en bransje som er preget av knivskarp global konkurranse, der prisene er presset og marginene er små. Pilotenes krav er umulig å gå med på. Pilotene kan påføre stor skade på det norske samfunnet, ramme titusenvis av passasjerer og sette hele selskapets fremtid i fare, sier Gustafson til NTB.

– Utidig

Parats forhandlingsleder mener Gustafson snakker mot bedre vitende:

– Det er utidig av en konserndirektør å holde fast på et bilde av at våre samlede krav påfører selskapet økte kostnader på 20 prosent, når han vet at det ikke stemmer. Gjennom forhandlingene og fram til det ble brudd, ble våre krav naturligvis justert. Slik er det jo i alle forhandlinger, den første kravlisten er et utgangspunkt, og så plukker man derfra, sier Skogvang til NTB.

Lippestad sier det på denne måten:

– Med de provokasjonene SAS fremsetter i mediene, ser det ikke lyst ut for en løsning.

Samme vilkår

Ifølge Gustafson har SAS tilbudt de samme vilkårene til de norske pilotene, som førte til at det ble inngått avtaler med de danske og svenske pilotene.

Lippestad sa tidligere denne uken at SAS ikke har vist vilje til å komme de norske pilotene i møte.

Pilotenes krav i forhandlingene har vært fortsatt faste og hele stillinger, mer forutsigbar turnus og «et moderat lønnstillegg», sa han.

Publisert:
 1. Fly
 2. Luftfart
 3. Scandinavian Airlines (SAS)
 4. Streik

Mest lest akkurat nå

 1. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 2. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 3. Eierne hjalp familie etter brann før jul, søndag brant deres eget hus

 4. Elden har også vært på siktedes side i Birgitte-saken

 5. Hunnedalsveien: Kraftig vind kastet buss av veien

 6. Viking signerer islandsk keeper på fireårskontrakt