Kraftige markedsutslag: – Her er det rom for bevegelser i alle retninger

Spenningen i det amerikanske presidentvalget preger markedene onsdag morgen. Futures i USA snur ned etter Donald Trumps tale.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Den amerikanske futureshandelen følges tett av finansverden onsdag samtidig som stemmene i presidentvalget telles opp.

Gjennom natten og morgentimene har handelen svingt mye. Etter at det lå an til børsopptur har pendelen svingt andre veien igjen.

  • Rundt klokken ni er Nasdaq-futures opp 0,5 prosent etter at oppgangen var så mye som over tre prosent.
  • Futuresindeksen på brede S&P 500 er samtidig ned 1,18 prosent, men var opp 1,31 prosent i femtiden. Dow Jones-futures faller 1,52 prosent.

Den siste utviklingen kommer etter at Donald Trump gikk på talerstolen. Han mener seieren er i boks, og varsler at han vil be Høyesterett om å vurdere valgresultatet.

Det er imidlertid fortsatt uavklart hvem som haler seieren i land.

– Vi vet ikke hvem som vinner. Dette kan bli en langdryg prosess hvis man har uflaks. Her er det rom for bevegelser i alle retninger, sier analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets til E24.

– Markedene liker at vi nærmer oss ferdig

I forkant av valgdagen har flere analytikere ment at en avklaring på hvem som vinner er det viktigste for markedene, uansett om det blir Donald Trump eller Joe Biden. En situasjon hvor avgjørelsen trekker ut i tid vil være negativt, påpekte blant annet investor Håkon Sæter.

– Det er litt spesielt akkurat nå siden man har havnet i den situasjonen man kanskje har fryktet i forhold til markedet, ved at dette foreløpig er uavklart. Sånn sett er det rart at markedene reagerer så positivt, sa investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv da børspilene pekte oppover i syvtiden.

Til tross for at valget fortsatt kan vippe begge veier trodde Rein at markedene hadde begynt å prise inn at det ble nettopp en avklaring innen rimelig tid.

– Det ser ut som markedene liker at vi nærmer oss ferdig med dette, sa han.

Kronen svekkes

Inntil dette var det en forholdsvis urolig natt i markedene. Futureshandelen pekte tidlig nedover etter det ble klart at den svært viktige vippestaten Florida ble langt mer spennende enn markedet trolig hadde lagt opp til. I syvtiden har det blitt klart at Trump vinner delstaten.

Oljeprisen svinger også mye. Et fat Nordsjøolje koster i skrivende stund 39,66 dollar fatet, ned 1,25 prosent.

I valutamarkedet styrker dollar seg mot både kronen og euro. Nå koster én dollar 9,51 kroner, noe som er 14 øre mer enn ved midnatt. Mot euro har dollar styrket seg 0,55 prosent, noe som gjør at en dollar nå koster 0,8580 euro.

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken tror usikkerheten legger en demper på den norske kronen, og tror det vil vedvare til utfallet av valget er klart.

– Vi vil nok se de nærmeste dagene at kronekursen kan svinge en del, sånn som den har gjort egentlig siden torsdag i forrige uke, sier han.

Valget preger også børsene i Asia som i stor grad peker opp:

  • Nikkei 225 i Tokyo er opp 1,94 prosent
  • Kospi i Seoul stiger 1,88 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er opp 0,14 prosent
  • Shanghai Composite er opp 0,11 prosent
  • FTSE Straits Times stiger 0,83 prosent
  • ASX 200 i Sydney er ned 0,07 prosent

I det klokken nærmer seg halv åtte så leder Joe Biden fremdeles i antall valgmenn. Samlet har han blitt tildelt 223 valgmenn etter å blant annet å ha sikret seg seieren i vippestaten Colorado, opplyser nyhetsbyrået AP ifølge WSJ.

Til sammenligning har Donald Trump blitt tildelt 212 valgmenn, etter blant annet å ha sikret seg Florida.

For å vinne valget er presidentkandidatene avhengig av å vinne 270 valgmenn.

Her får du siste nytt fra presidentvalget!

Publisert: