Boris Johnson: Veldig sannsynlig at brexit ender uten EU-avtale

Statsminister i Storbritannia, Boris Johnson, sier torsdag kveld at det er veldig sannsynlig at brexit ender uten en handelsavtale med EU.

UENIGE: Storbritannias Boris Johnson og EU-president Ursula von der Leyen møtes denne uken for å diskutere en eventuell handelsavtale.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det melder BBC.

– Nå er det tid for at bedrifter og offentligheten forbereder seg på det utfallet, selv om forhandlingene skulle fortsette, sier Boris Johnson torsdag kveld, ifølge nyhetskanalen.

Han legger til at forhandlingene fremdeles er langt fra å komme i mål.

Johnson har vært i forhandlinger med president i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, de siste dagene, og forhandlingene skal vare frem til søndag.

Storbritannia-ekspert Erik Mustad er ikke optimistisk på vegne av partene som i månedsvis har forsøkt å få på plass en avtale.

– Det ser mørkere ut i dag enn i går, sier han til VG.

Stor uenighet

Ifølge Johnson krever EU at Storbritannia i for stor grad skal være knyttet til deres lovgivning. Videre sier han at EUs forslag til avtale innebærer at Storbritannia blir tvunget til å være en «tvilling» til EU, skriver BBC.

– Det er en stor mulighet for at vi vil få en løsning som ligner mye mer på Australias forhold til EU enn Canadas forhold til EU, forteller Johnson etter forhandlingene torsdag.

Australia er langt løsere tilknyttet til det indre markedet enn Canada, som har en avtale med EU det tok seks år å fremforhandle.

– Australia har ikke fri tilgang til det indre markedet, men handler på forskjellige måter med det indre markedet. Jeg tror det er for sent å forhandle frem en avtale etter Australia-modellen nå, sier Erik Mustad.

I FORHANDLINGER: President for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen.

Mustad mener at en av grunnene til at EU stiller harde krav til Storbritannia er at avtalen mellom brexit-landet og EU kan skape presedens.

– Alt det EU gjør nå setter presedens for fremtiden. Hvis EU har gjort for mange innrømmelser overfor Storbritannia og det kommer andre exiter i fremtiden, vil landene kunne forvente å få tilpasset ordninger, sier Mustad.

– EU frykter at deler av deres regelverk vil ekskluderes i avtaler med andre exit-land.

Omfattende forhandlinger

Britene forlot EU 31. januar 2020, men en avtale om hvordan Storbritannia og EU skal handle og samarbeide sammen fremover er enda ikke på plass. 31. desember er satt som frist for forhandlingene.

Dersom det ikke skjer før årsskiftet, blir resultatet det noen kaller «hard brexit», som kan bli kaotisk. Forhandlingene beskrives som svært omfattende.

Målet er å få på plass en avtale innen fristen, der blant annet hvordan de skal handle sammen, og hvem som skal få fiske i Storbritannias farvann er viktige temaer.

Ursula von der Leyen, president i EU-kommisjonen, representerer lederne i EUs 27 medlemsland. Hun og Johnson startet forhandlingene onsdag kveld, og partene meldte senere samme kveld at de ikke var kommet til enighet.

Torsdag kveld er det fortsatt stor avstand mellom partene, og klokken tikker mot fristen som er satt til søndag.

Publisert: