Sjømatnæringen vil ha momskutt etter nedgang i fiskespising

Årsforbruket av fisk hos nordmenn har falt med seks kilo de siste ti årene. Nå ber Sjømatbedriftene regjeringen om å kutte momsen.

Sjømatbedriftene ber regjeringen kutte momsen på fisk.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Pris har betydning for hva folk velger å spise. Vi bør ha mer «fair play» i kjøledisken. Med tanke på at vi er en subsidiefri næring bør momsen ned. Alternativet vil være en langt vanskeligere nøtt å knekke, nemlig å redusere subsidiene på rødt kjøtt, sier administrerende direktør Robert Eriksson i Sjømatbedriftene til NRK.

Tidligere denne uken kom Helsedirektoratet med en ny rapport som viser at konsumet av fisk hos nordmenn har falt fra 35,3 kilo i 2008 til 29,1 kilo i 2018. Bare fra 2016 til 2017 var nedgangen i forbruket på 10 prosent, mens det falt ytterligere to prosent fra 2017 til 2018.

Til sammenligning spiste nordmenn 74,6 kilo kjøtt i 2018.

Eriksson viser til et forsøk fra butikkjeden Kiwi der de tidligere i år kuttet prisen på all fisk tilsvarende momsen på 15 prosent.

– Omsetningen økte med 50 prosent. Det viser at det nytter. Regjeringen bør følge opp med å fjerne momsen på fisk, sier han.

Eriksson var tidligere arbeidsminister fra Frp i Erna Solbergs regjering.

Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet sier at man risikerer å undergrave avgiften som inntektskilde dersom man forsøker å styre folks kosthold gjennom momsen

– Nei, la momsen være. Bruk den til å finansiere velferdsstaten, og driv heller informasjonsarbeid for å få oss til å spise sunnere, sier Næsje.

Publisert:
  1. Sjømat
  2. Sjømat Norge

Mest lest akkurat nå

  1. Kvitsøyferja går som normalt

  2. 28-åringen kjøpte bare brukte klær i et helt år: – Det kostet meg to tusen kroner

  3. Ole Kallelid er død

  4. Mor og datter på Lura står bak den reneste rumpe-feber med disse kreasjonene

  5. Talentet dropper russetid og ofrer alt for å nå drømmen

  6. Kurt Kristensen er død