Mangedobler prisen på lynlading - elbilforeningen reagerer

Nå risikerer elbileiere å betale flere hundre kroner for en lynlading hos nettverket Ionity.

Ionitys lynladere ved Circle K på Lura.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

- Det kan virke som tysk bilindustri ikke skjønner bæret av det norske elbilmarkedet, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

Torsdag ble det kjent at hurtigladeselskapet Ionity, som ble etablert av Volkswagen-gruppen, Daimler, Ford og BMW, skrur opp prisene på sine stasjoner i Norge og resten av Europa. Hyundai-gruppen, som står bak blant annet Hyundai og Kia, har også blitt partner i samarbeidet.

Lokalt har Ionity lynladestasjoner på Lura og Sira.

Introduksjonstilbudet med 80 kroner for en ladeøkt utgår, og skal erstattes av 0,79 euro per kilowattime (kWh), som etter dagens vekslingskurs utgjør i overkant av 7,80 kroner.

Ionity har i tillegg valgt å ta i litt ekstra, slik at den norske prisen skal bli 8,40 kroner per kWh. Det gjør at det fort vil koste over 20 kroner per mil å kjøre større elbiler. I klartekst: Mye dyrere enn bensin og diesel.

De nye prisene gjelder fra 31. januar 2020.

– Uhørt

- Et slikt prisnivå for lynlading er uhørt, og betyr i praksis at Ionity priser seg høyere enn fossilt drivstoff. I tillegg velger de å kreve en høyere pris i Norge enn i resten av Europa. Det betyr altså at elbilistene i det mest utviklede markedet skal utsettes for landeveisrøveri for å finansiere videre utbygging andre steder, sier Bu.

- Det nytter ikke å prise lynladetjenestene likt i alle markeder. Strøm er billigere i Norge enn i en rekke andre europeiske land, og vi har mange flere kunder, og det må selvsagt reflekteres i prisen på lynlading. IONITY priser seg nå ut av markedet, og resultatet vil uunngåelig bli færre kunder, sier Bu.

– Attraktive ladetilbud

Ionity forsvarer sitt standpunkt på følgende måte på sin Facebook-side:

«Avhengig av ladebehovet, kan kunder velge attraktive ladetilbud fra en av Ionitys leverandører av ladetjenester som; Audi e-tron ladekort, Mercedes me Charge, BMW ChargeNow, Porsche-ladekort, Volkswagen WeCharge og mange flere.»

Jan Haugen Ihle, regionsjef i Ionity i Nord-Europa, sier dette til Aftenbladet om kritikken fra elbilforeningen:

– Hvis du lader 80 eller 90 prosent av tiden hjemme, er fortsatt elbil billigere enn fossilt sett over for eksempel ett år. Elbilforeningen tar også utgangspunkt i ad hoc-pris, og ikke avtalepriser som for eksempel hos Audi, sier Ihle.

– Audi sitt ladekort har en pris på 189 kroner måneden, samt 3,2 kr/kWh. Dette kortet har en svært lite forbrukervennlig bindingstid på 12 måneder, som automatisk fornyes for 12 nye måneder med mindre man sier det opp i god tid, mener elbilforeningen.

Altså gjelder den nye kWh-prisen på 8,40 kroner dropin-kunder som ikke har avtale.

Disse bilmerkene vil kunne lade elbil billigere hos Ionity gjennom ladeavtaler (Det er kun biler som kan motta lading på mer enn 50 kW som trenger bruke Ionity):

  • Audi
  • BMW
  • Mercedes
  • Volkswagen
  • Porsche
  • Ford
  • Hyundai
  • Kia

På denne Facebook-posten kan du lese kommentarene om Ionitys prisøkning:

Publisert: