Flyr-fall på Oslo Børs

Oslo Børs endte ned på ukens nest siste handelsdag. Flyselskapet Flyr falt etter nyheten om at selskapet må klare seg med et fly mindre enn planlagt i store deler av juli.

Verdens børser har svingt betydelig de siste månedene.
Publisert: Publisert:

Oslo Børs falt fra start, og har ligget i negativt terreng gjennom hele dagen. Umiddelbart etter Den europeiske sentralbanken varslet renteheving i juli hentet både Oslo Børs, og europeiske børser, inn mye av fallet, men gleden var særdeles kortvarig.

Hovedindeksen endte dagen ned 0,60 prosent til 1.261 poeng.

Oljeprisen steg kraftig onsdag kveld, og handles i skrivende stund på 123,61 dollar fatet. Det er en oppgang på rundt to dollar fra Børsen stengte onsdag, men en liten nedgang siden midnatt.

Utviklingen i oljeprisen kommer etter at de amerikanske råoljelagrene steg mens bensinlagrene falt med overraskende 0,8 millioner fat. Analytikerne hadde ventet en økning på 1,1 millioner fat, ifølge Reuters. Fallet i bensinlagrene skjer samtidig som etterspørselen etter drivstoff fortsetter å stige tross høye priser.

Flyr-fall

Forsinkelser fra flyfabrikken Boeing skaper problemer for det relativt ferske norske flyselskapet Flyrs sommerprogram. Utfordringene gjør at Flyr har en flymaskin mindre enn planlagt i rundt en måned, noe som ifølge selskapet vil ramme rundt 2.000 bestillinger.

Flyr-aksjen falt 7,95 prosent på Oslo Børs torsdag, etter å ha vært ned drøyt fire prosent før nyheten om flyproblemene.

Flyselskapet SAS falt også seks prosent etter at selskapets pilotforeninger kom med streikevarsel tidligere på dagen. Selskapet mener varselet viser «sjokkerende dårlig virkelighetsforståelse».

Vår Energi-salg

Oljeselskapet Vår Energi var i fokus torsdag etter at selskapets storeiere, Eni og Hitecvision, har solgt aksjer gjennom natten.

Totalt solgte de to selskapene 124,8 millioner aksjer til kurs 40,20 kroner per aksje. Det tilsvarer en rabatt på over 12 prosent fra gårsdagens sluttkurs. Samlet ble aksjene dermed solgt for over 5 milliarder kroner.

Hitecvision sto for rundt 76 prosent av aksjene som ble solgt, og eier nå 20,7 prosent av aksjene i selskapet. Eni på sin side eier over 60 prosent av aksjene.

Vår Energi-aksjen ble den soleklart mest omsatte aksjen på Børsen etter salget, og falt 8,66 prosent til kurs 41,895 kroner.

Airthings-knekk

Airthings-aksjen faller 13,22 prosent torsdag ettermiddag.

Det skjer etter at selskapet etter børsslutt onsdag justerte ned forventningene til inntektene i andre kvartal.

Selskapet venter nå en omsetning på 6,4–7,4 millioner dollar i kvartalet, mot det tidligere anslaget på 8–9 millioner dollar i inntekter. Årsaken er en betydelig nedjustering av lagerbeholdning hos forhandlere og utsalgssteder på nett, skriver selskapet i meldingen.

– Vi har undervurdert endringene for lagerbeholdninger nå som forsyningskjedene normaliserer seg, sier Airthings-sjef Øyvind Birkenes i meldingen.

Han peker videre på at forhandlere er mer nølende til å legge inn bestillinger, og at den beskjeden fra toppen i disse selskapene er å redusere lagerbeholdningen.

Airthings selger radon- og luftkvalitetsmålere og tilhørende programvare. Tidligere toppalpinist Aksel Lund Svindal er inne både i styret og som aksjonær.

ESB varsler renteheving

Som nevnt har Den europeiske sentralbankens (ESB) rentebeslutning påvirket børsdagen på de europeiske børsene.

Sentralbanken holdt renten uendret på minus 0,5, men varslet at den første rentehevingen på 0,25 prosentpoeng vil komme i juli.

Det vil i så fall være den første rentehevingen sentralbanken gjør på et tiår.

Samtidig venter banken å heve renten ytterligere i september, og dette kan bli en såkalt dobbel heving, altså på 0,5 prosentpoeng.

President av den europeiske sentralbanken, Christine Lagarde, holder pressekonferanse torsdag.

I mai steg prisveksten i eurosonen til 8,1 prosent og nådde dermed nokk en rekordtopp, ifølge foreløpige tall for mai-måned.

Det er energiprisene som er det største bidragsyteren til veksten. I mai økte disse prisene med hele 39,2 prosent satt mot fjoråret. Matprisene følger etter med en årlig vekst på 7,5 prosent.

Dersom man tar vekk mat- og energiprisene var den årlige prisveksten (kjerneinflasjonen) på 3,8 prosent. Til sammenligning har sentralbanken hatt et mål om en stabil prisvekst på rundt 2 prosent over tid.

Publisert: