Arbeidstilsynet kan ikke gripe inn mot underbetalende jordbærbønder

Politikere fra Senterpartiet og Høyre reagerer på at Arbeidstilsynet ikke har mulighet til å hjelpe jordbærplukkere som får betalt langt under minstelønn.

Publisert: Publisert:

Arbeidstilsynet har ikke mulighet til å gripe inn mot jordbærbønder som betaler for lite, noe både fagforeninger og politikere reagerer på. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

  • NTB

Både Per Olaf Lundteigen (Sp) og Heidi Nordby Lunde (H) reagerer etter at FriFagbevegelse har skrevet om polske jordbærplukkere som fikk utbetalt 60 kroner timen av en bonde på Hadeland. Minstelønna for sesongarbeid i jordbruket ligger på 123,15 kroner timen, men hos arbeidsgiveren sin er de satt til akkordarbeid som gjør at lønna ligger mye lavere.

– Vi kommer ikke til å kreve at de som har litt underbetalt, får etterbetalt lønna. Det vi kommer til å gjøre, er å kreve at forholdene rettes opp slik at eventuelle ulovligheter blir rettet opp i framtida, sier avdelingsleder Cathrine Reusch i Arbeidstilsynet.

Forbundssekretær Knut Øygard i Fellesforbundet og de to politikerne, som er arbeidspolitiske talspersoner i sine partier, reagerer alle på at Arbeidstilsynet ikke har en slik sanksjonsmulighet.

– Når det skjer brudd på minstelønnsbestemmelsene, bør Arbeidstilsynet kunne gjøre noe med det, mener Øygard.

Nordby Lunde mener saken er ødeleggende for Norges omdømme.

– Norsk arbeidsliv er trygt og godt, og det bør også utenlandske ungdommer som kommer til Norge for å jobbe, få oppleve, sier hun.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kampen om p-plassene: Ikea tapte i retten

  2. Overgrepssaken på Lye: Politiet ønsker kontakt med gutt som satt på en stein

  3. Kan vi ha selskap med mer enn 20 personer? Vi svarer på dine spørsmål

  4. Syv vaner som gjør at du kan miste respekten på jobb

  5. For to år siden brukte Tonning 190.000 kroner på nytt bad. Nå risikerer han å måtte rive det

  6. Kirketjener nekter for å ha bestilt overgrep fra Filippinene