Ferskt NHO-anslag: Vi bruker 118 milliarder i julehandelen

I takt med gjenåpningen forventer NHO at nordmenn vil bruke mindre penger på å handle varer og mat enn før jul i fjor.

I år tror NHO at nordmenn vil bruke mer enn i 2019, men mindre enn i fjor på julehandel.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

De store butikkjedene frykter at fraktkrise kan gi varemangel i julehandelen, men nordmenn er klare for å dra kortet i år igjen, ifølge NHO.

Bransjeorganisasjonens julehandelprognose viser at det vil bli brukt 118 milliarder kroner på mat, julegaver og annet i november og desember. Beløpet er lavere enn i fjor, men høyere enn i 2019, påpeker sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum.

– Det at det er mindre enn i fjor er en klar indikasjon på at Norge beveger seg tilbake til en slags normal, forteller han.

Les også

Julen har inntatt butikkhyllene

I fjor var det rekordvekst i julehandelen på nett, og kortbruken økte med 15 prosent. Da brukte nordmenn 125 milliarder på julehandelen, ifølge NHO.

Dørum trekker frem at man i fjor ikke kunne gå på julebord, dra på ferie til utlandet for å handle eller handle på grensen til Sverige.

Har sett mønsteret hele året

I tillegg var julebordene avlyst, og feiringen preget av restriksjoner på hvor mange som kunne være samlet.

– Så vi kjøpte mindre klær og sko, påpeker Dørum.

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, mener at nordmenns julehandel budsjett er lavere i år er en klar indikasjon på at Norge beveger seg mot en slags normal.

Under pandemien så ble nordmenns forbruk vridd fra utland til hjemland, fra tjenester til varer, og fra butikk til nett fordi butikkene var stengt i perioder, forklarer Dørum.

Dette er nå på vei tilbake, med unntak av at netthandelen fremdeles er mye høyere, ifølge ham.

– Det mønsteret har vi for så vidt sett i en viss forstand i hele år, mener han og påpeker at det har fulgt regjeringens gjenåpning.

Tjenestenæringen på vei tilbake

I 2019 brukte nordmenn 108 milliarder kroner på julehandelen, som er ni prosent lavere enn årets anslag, ifølge NHO.

Tjenestenæringen har vært hardt rammet av nedstengingen, men er nå på vei tilbake. Dørum forklarer at en krone brukt på restaurant, kan meget vel være en krone mindre brukt på matbutikken, og vel så det. Om pengene derimot legges i en konsertbillett eller lignende, så er ikke nødvendigvis det en krone mindre til noe annet.

Norske husholdninger har ifølge hans grove anslag spart et par hundre milliarder ekstra som følge av mindre forbruk under pandemien. Noe av det kan nå brukes, forteller han.

– Det er litt sånn gå på bar eller julebord med god samvittighet, sier Dørum.

Publisert: