Forskere fant mer resistente bakterier ved økologisk enn konvensjonelt jordbruk

Forskere har funnet flere resistente bakterier ved økologisk enn konvensjonelt jordbruk, opplyser Veterinærinstituttet.

  • NTB
Publisert: Publisert:

I en pressemelding opplyser Veterinærinstituttet at det ikke er funnet sammenheng mellom bruk av sprøytemidler og antibiotikaresistens.

Det er forskere fra Veterinærinstituttet og Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) som har studert forekomsten av antibiotikaresistens i norske natur- og landbruksområder.

– Antibiotikaresistens er en av de største helsetruslene vi står overfor i verden i dag. Resultatene fra denne studien bekrefter at det er viktig å møte resistensutfordringen med en samlet innsats på tvers av fagområder, en såkalt «én helse-strategi», sier prosjektleder og seniorforsker Live L. Nesse ved Veterinærinstituttet.

Hun sier at det noe overraskende ble observert mer antibiotikaresistens rundt økologisk landbruk enn konvensjonelt landbruk.

– Studien gir ikke svar på hvorfor det er slik, men det finnes flere mulige forklaringer. Vi mener derfor at dette er viktig å følge opp i senere studier, sier Nesse.

Med ett unntak ble alle antibiotikaresistente bakterier funnet i prøver fra økologisk landbruk.

Miljøer der det ble brukt husdyrgjødsel, hadde høyere forekomst av resistensgener enn annen drift. Økologisk landbruk hadde også generelt flere prøver hvor det ble påvist tarmbakterier (E. coli).

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. De første sekserne er allerede i boks: – Høy klasse!

  2. Sandnes-kvinne døde – mann i 20-årene siktet for uaktsom kjøring

  3. Folkefesten er i gang

  4. Webkamera: Det koker i Vågen

  5. Dame (49) tiltalt for å ha brukt lim på naboens elbillader

  6. Ungdommer hedret Marte (19) og Tor Martin (19) med bilkortesje: – De var så forelska