Tollvesenet og Forbrukerombudet advarer mot piratkopier på nett

Nesten halvparten av nordmenn vil i år kjøpe julegaver på nett. Tolletaten, Forbrukerombudet og Patentstyret advarer mot kjøp av falske varer.

Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Dessverre selger mange av butikkene piratkopier av kjente merkevarer, selv om nettsidene både ser profesjonelle og seriøse ut, skriver de i en pressemelding.

Myndighetene vil informere forbrukere som handler på nett at kopivarer av alt fra leker og klær til kosmetikk og medisiner, kan være skadelig for helsen. Derfor vil tusenvis av postpakker få klistremerker med informasjon om risikoen ved å kjøpe piratkopier.

– Det ikke er likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til et barn er laget av, eller om et elektrisk produkt følger sikkerhetsstandardene, sier Hedvig Bengston, seniorrådgiver i Patentstyret.

Hun trekker fram at mange blir overrasket når de hører hvilke krefter som står bak store deler av piratkopivirksomheten.

– Europol og ulike FN-organer har dokumentert tydelige forbindelser til kriminelle nettverk som også driver med narkohandel, hvitvasking av penger og menneskesmugling, fortsetter Bengtson.

For å unngå piratkopier anbefaler forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth forbrukere til å undersøke om butikkene de handler fra er til å stole på.

– Let etter kontaktinformasjon, sjekk nettadressene deres og hør på andres erfaringer, sier hun.

Publisert: