Åpne landskap funker ikke

Åpent landskap har i løpet av det siste tiåret blitt den klart dominerende trenden innen kontororganisering. Nå viser forskning at vi er mer produktive hvis vi får sitte på celler.

  • Guro Kulset Merakerås
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Produktiviteten går ned i åpne kontorlandskap, melder Adresseavisens nettutgave, adressa.no. Stress og støy er et stort problem. Det samme gjelder følelsen av å bli overvåket. Hele 90 prosent av ansatte som jobber i kontorlandskap opplever negative psykiske eller fysiske følger av å ha blitt flyttet fra cellekontor.

Alt dette framgår av en stor, internasjonal studie publisert i Asia Pacific Journal of Health Management. I tillegg peker forskerne på at landskapsansatte er ekstra utsatt for smittsomme sykdommer. Forskerne konkluderer med at den økonomiske besparelsen bedrifter gjør på lokalleie når de går over til landskap, går tapt i økt sykefravær og redusert produktivitet.

Bedrer ikke samarbeid og infoflyt

Knut Inge Fostervold ved Universitetet i Oslo har doktorgrad på kontorarbeidsplasser. Åpne kontorløsninger er et av temaene han jobber med. Til adressa.no oppsummerer han resultatene av de siste årenes internasjonale forskning på kontorlandskap slik:

– Det er unisont negativt. Det er vanskelig å finne positive effekter på trivsel, produktivitet eller økt samarbeid blant arbeidstakerne. Den allmenne oppfatningen er jo at landskap fører til økt samarbeid og økt tilflyt av informasjon, men det er dessverre ikke gjort noen forskningsfunn som tyder på at dette faktisk medfører riktighet. Snarere tvert imot.

Han viser til at mange ender opp med ørepropper og skjermvegger for å få arbeidsro. Da er det liten vits i åpent landskap.

Unntaket er situasjoner der mange kolleger jobber med like oppgaver, og med rutinearbeid. Her viser forskningen færre negative konsekvenser.

Kollegene forstyrrer

En dansk undersøkelse viser at halvparten av alle som jobber i kontorlandskap føler seg forstyrret av kolleger som avbryter dem i arbeidet. Over en tredjedel synes det er sjenerende at kollegene prater rundt dem, og en like mange plages av andre typer kontorstøy, som telefonringing og klaprende hæler.

Må være hjemme for å konsentrere oss

Fostervold påpeker at det finnes mye tilgjengelig kunnskap om gode og mindre gode kontorløsninger. Han synes det er betenkelig at ikke mer av denne kunnskapen tas i bruk når nye kontorbygg planlegges. Det at mennesket er tilpasningsdyktig betyr ikke at man nødvendigvis tjener på å tøye strikken til de ansatte.

– Mange som jobber i åpent landskap sier «hvis jeg har behov for å konsentrere meg, sitter jeg bare hjemme en dag.» Jeg stusser over at samfunnet ikke tar denne diskusjonen: Er det bra eller dårlig at arbeidsplassene blir utformet slik at vi må sitte hjemme for å konsentrere oss om jobben vår? sier Fostervold.

Publisert:
  1. Arbeidsliv

Mest lest akkurat nå

  1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

  2. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

  3. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

  4. Avhørte vitner kan ha husket feil

  5. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati

  6. Slik så det ut ved Vålandstårnet onsdag kveld