Store egoer som leser epost på møter koster mer enn sykefravær

Forskning viser at 40 prosent av møtetiden er bortkastet. Det kan koste mer for bedriften en de ansattes sykefravær. Det hevder to kvinner som gjør business på møtehysteriet.

Ann Elin Schüssel og Ine Thereze Gransæter i MyPocket Academy. Foto: Fredrik Refvem

 • Helene Andreassen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Ann Elin Schüssel (52) og Ine Thereze Gransæter (45) har startet MyPocket Academy et nettsted for digital coaching. På et frokostmøte i Stavanger i regi av it-selskapet Peanuts nylig delte de sine forslag til hvordan du kan unngå lange, lite effektive og irrelevante møter.

— I noen bedrifter forsvinner det 300 timer årlig i møter per ansatt. Det koster bedriften 75.000 kroner for hver ansatt, sier Ine Thereze Gransæter.

— Sykefraværet er i snitt 118,5 arbeidstimer per ansatt (ved sykefravær på 5,6 prosent) og det tilsvarer omkring 41.000 kroner i en bedrift der de ansatte har gjennomsnittslønn på 450.000 kroner i året, viser tall fra Nav og NHO, sier hun.

Gransæter viser til undersøkelser utført fra universitetet i Boston samt forskning gjort av Henning Bang, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo. Han har tatt doktorgrad på møter og adferd.

— Sjefer skjønner at de må gjøre noe med sykefraværet. Det er enklere å tallfeste tapet på dette for bedriften. Men de arrangerer gjerne ekstra mange møter dersom selskapet er inne i en økonomisk krise, og innser ikke at dette koster mye penger i tapt arbeidsfortjeneste, sier hun.

- Dropp eller skulk møtene

— Bedrifter arrangerer kurs i mindfulness for å dempe stress og fordi møtene er ineffektive. Vi vil ta tak i selve møtene, gi redskap som kan gjøre møtedeltakerne og arrangørene mer bevisst på tidsbruken, sier Ann Elin Schüssel.

Hun mener møter skal skape forståelse, gi nye ideer, være et sted der man tar konklusjoner.

— Møter skal gi en boost. Gjør de ikke det, dropp dem, sier hun.

— Mange sitter og ergrer seg på møter som ikke er effektive. Man slutter å lytte og tenker på alt en ikke får gjort fordi en må sitte på disse møtene. Undersøkelser viser at møtedeltakere sender, i gjennomsnitt, to-tre e-poster eller sms-er under hvert møte. De klarer ikke å konsentrere seg, sier Gransæter.

De mener tidstyver på møtene er de som kommer for sent, tid brukt til å innta plassene og finne kaffe, multitasking, oppmerksomhetssvikt, de med stort ego, dumme gjentagelser og agendasvikt.

— På det vi kaller "gode møter" skal alle være mentalt til stede og alle skal lytte til hverandre. Det betyr at møtene må være svært godt forberedte, sier hun.

Lanserer app for møtefolk

Schüssel og Gransæter startet MyPocket Academy for å gi råd om god møtekultur. Sammen har de skrevet boken "3 minutters metoden - bli kvitt møtehelvetet" der de har fått bidrag fra 52 aktive mennesker i næringslivet som er velkjent med masse møter.

De er også i ferd med å lansere en applikasjon til mobiltelefonen for å tilby et digitalt måleverktøy for ansatte som går mye i møter, en temperaturmåling på stemningen hos deltakerne før og etter møter, samt gode tips, oppkvikkende ord og tankevekkende spørsmål. Her blir også møtene bedømt, og møteleder kan gå inn etterpå å se resultatet.

Noen punkt som hver møtedeltaker må bli mer bevisst på:

 • Må du i dette møtet?
 • Må du være med på hele møtet?
 • Kan du bidra på annen måte?
 • Kan møtet holdes på en annen måte?
 • Er du godt nok forberedt?
 • Har du nok energi?
 • Tenker du nok felles utbytte/helhet?
  Schüssel og Gransæter mener ulike møteformen bør vurderes: virtuelle møter, telefonmøter, 5-minuttersmøter og gående møter.

Mer info finner du på www.mypocket.no.

Publisert:
 1. Arbeidsliv

Mest lest akkurat nå

 1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

 2. Politiet frigir navn på de fem omkomne i hyttebrannen i Andøy

 3. Lastebil har veltet i Sandnes - føreren er nå ute

 4. Han fikk ALS: – Jeg blir levende begravet i min egen kropp

 5. Bilselger til­talt for å ha svindlet over 40 privat­personer, egen arbeids­giver og flere bedrifter

 6. Direkte: Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen