ConocoPhillips startet produksjonen på felt som har vært stengt i fem år

Tor-feltet er oppgradert for over 6 milliarder kroner. Torsdag begnte det å produsere olje igjen.

Norgessjef Steinar Våge i ConocoPhillips.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

I 2015 ble Tor-feltet i Nordsjøen stengt etter å ha vært i drift siden 1978. Feltet ligger i Ekofisk-området, lengst sør på norsk sokkel.

I fjor sommer ble det imidlertid kjent at ConocoPhillips ville gjenopplive feltet. Prosjektet fikk navnet Tor II og har kostet 6,4 milliarder kroner

Torsdag startet produksjonen igjen.

– Etter å ha produsert på Tor-feltet i 37 år er vi nå stolte over å kunne gjenutbygge feltet og med det få en samlet forventet levetid på mer enn 60 års produksjon fra Tor, sier norgessjef Steinar Våge i ConocoPhillips i en pressemelding.

Hør historien om Ekofisk-feltet:

Illustrasjon av havbunnsrammene på Tor-Feltet og Ekofisk i bakgrunnen.

Lønnsomt ved lavere oljepris

Ifølge selskapet er det første gang på norsk sokkel at et felt starter produksjonen igjen etter å ha vært stengt i fem år.

Prosjektet har en balansepris på under 30 dollar fatet, altså er det lønnsomt også hvis oljeprisen skulle falle dit. I dag koster et fat nordsjøolje rundt 48 dollar.

Tor II er bygget ut med to havbunnsrammer og åtte produksjonsbrønner. Havbunnsanlegget er knyttet til Ekofisk-feltet, som ligger om lag 13 kilometer lenger sørvest i Nordsjøen.

ConocoPhillips er operatør med en eierandel på drøyt 30 prosent på Tor-feltet. Total (48 prosent), Vår Energi (10,8), Equinor (6,6) og Petoro (3,7) er partnere.

Hør podkast om de største selskapene på norsk sokkel:

Publisert: