TotalEnergies og Iberdrola vil inn i norsk havvind

Flere giganter melder seg på og vil bygge havvind på norsk sokkel. TotalEnergies og Iberdrola går sammen med Lars Helge Helvigs selskap Norsk Havvind om å satse i Norge.

Dette er det britiske havvindanlegget Humber Gateway.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det kommer frem i en melding fra selskapene.

Norge har tilbudt lisenser på totalt 4.500 megawatt havvind i området Sørlige Nordsjø II som er egnet for bunnfast havvind, og Utsira Nord som er egnet for flytende havvindprosjekter.

Et stjernelag av internasjonale selskaper har meldt sin interesse, som Equinor, Norsk Hydro, BP, RWE og Ørsted.

Nå melder også TotalEnergies og Iberdrola seg på i kampen, sammen med selskapet Norsk Havvind. Dette eies av Valinor AS, investeringsselskapet som eies av Lars Helge Helvig. Han er også aktiv i selskaper som Norsk Vind Energi og børsnoterte Zaptec.

– Det å investere i energiprosjekter i Norge og Nordsjøen har ligget i kjernen av TotalEnergies’ historie i flere tiår, spesielt i å utvikle offshorenæringen, sier Oliver Terneaud, som er direktør for havvind i TotalEnergies.

TotalEnergies satser fornybart

TotalEnergies sitter på en portefølje av havvindprosjekter på 6.000 megawatt, inkludert britiske Seagreen og Bada-prosjektet i Sør-Korea samt Yunlin i Taiwan. Selskapet har mål om netto nullutslipp i 2050, og satser på å ha 35 gigawatt produksjonskapasitet innen fornybar innen 2025 og 100 gigawatt innen 2030.

Da skal selskapet etter planen være blant verdens fem største produsenter av fornybar energi.

Spanske Iberdrola er blant verdens største energiselskaper, med 37.000 ansatte. Selskapet hadde 32 gigawatt installert kapasitet i 2019, inkludert både fornybar energi, kjernekraft og gasskraft. Ved nyttår eide Oljefondet 3,41 prosent av selskapet, en aksjepost til 26,5 milliarder kroner.

Norsk Havvind er nylig startet opp, med Peder Sortland som konsernsjef. Hovedeieren er Lars Helge Helvigs selskap Valinor, som gjennom datterselskapet Norsk Vind har erfaring med utvikling av en rekke vindkraftanlegg i Norge.

Frykter lavere lønnsomhet

Det er delte meninger blant investorer om lønnsomheten i havvind. Det norske Oljefondet gikk i år inn i havvind for første gang, men flere danske pensjonskasser vurderer å droppe denne virksomheten på grunn av lav avkastning.

PensionDanmark har allerede tatt steget ut, skrev den danske avisen Finans nylig.

Avkastningen på slike prosjekter har ifølge PensionDanmark vært på rundt åtte prosent, men nå har den falt til 4–5 prosent. Årsaken er skjerpet konkurranse, nå som oljekjemper som BP, Shell og TotalEnergies kommer inn og skal posisjonere seg.

– Oljegigantene er meget sultne på auksjoner på havvindprosjekter, og så vidt jeg kan se, byr de med langt lavere avkastningskrav enn vi er villige til. Det er klart det betyr skjerpet konkurranse, sa investeringsdirektør Claus Stampe i PensionDenmark til Finans i oktober.

Danske pensjonskasser ser lavere lønnsomhet i havvind
Publisert: