Tøft møte med studentbyen

I en tv-stue under studentboligene i Sandal bor seks gutter. Alle ferske studenter ved UiS. Ingen har et annet sted å bo.

De venter på et sted å bo. Mohamed Abdi, til venstre, Andreas Viken Kåsastul, Joachim Gregersen, Abdullah Ghiasi, Claus Thorske fra UiS Bolig (bak), Kjetil Wallenberg og Sayed Zabi Hashimi.
Publisert: Publisert:
En seng uten madrass er blitt tørkestativ.
Studenter i nødlosji ved UiS høsten 2013. Fra venstre: Joachim Gregersen fra Oslo, Abdullah Ghiasi fra Lørenskog, Mohamed Abdi (foran), Andreas Viken Kåsastul fra Fetsund og Kjetil Wallenberg fra Melbu i Vesterålen.
Joachim Gregersen, Abdullah Ghiasi og Andreas Viken Kåsastul.
Abdullah Ghiasi, Joachim Gregersen, Andreas Viken Kåsastul, Mohamed Abdi, Sayed Zabi Hashimi og Kjetil Wallenberg utenfor hybelhuset i Ugleveien i Stavanger.
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Claus Thorske fra Studentsamskipnadens boligavdeling låser oss inn i bygget, og vi banker på døren i kjelleren.

Seks reisesenger, seks bager, en seng satt opp ned som et tørkestativ, en sofa, tv og et salongbord. Klær på gulvet, et bosspann og noen snoprester på bordet. Oppe på veggen er et vindu som slipper lys inn.

Her sover fem, den sjette får ikke sove. Én er på vei ut til en hybel.

— Det går da greit, sier Joachim Gregersen, men han drar litt på ordene. Han er 19 år, fra Oslo og ferdig med videregående. Han kom til Stavanger for å studere industriell økonomi ved universitetet. Første mål er en bachelorgrad i petroleumsteknologi.

Hjemmefra med én bag

Ved semesterstart bodde 20 nye studenter i nødlosji. Før helgen var det åtte igjen.

Joachim reiste hjemmefra med én bag med stor tro på at hybel skulle ordne seg raskt. Han sover uten dyne, i det tøyet han går i.

— Vi var 12 stykker her inne. Nå har mange flyttet ut, så jeg har fått tre madrasser i sengen. Det hjelper. Men jeg var ikke forberedt på dette. Jeg står på venteliste på å få bolig. Det er over 200 foran meg i køen, sier han.

Les også

Studenter venter i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø

Ved siden av Joachim slenger 24 år gamle Abdullah Ghiasi fra Lørenskog seg på sengen. Han er den som ikke greier å sove i dette ufrivillige kollektivet. Han er begynt på idrettsstudier og har allerede fått seg butikkjobb på Tasta. Men ikke noe sted å bo.

20 år gamle Andreas Viken Kåsastul fra Fetsund i Akershus fikk vite at han var kommet inn på sykepleien ved Universitetet i Stavanger (UiS) 24. juli. Samtidig søkte han bolig ved Studentsamskipnaden..

— Det går greit å bo sånn, men det er ikke ideelt. Men jeg sover godt om natta, sier han borte fra sengen i hjørnet sitt.

Ringte tre utleiere

— Det er stor forskjell på å sove her og i sin egen seng, skyter Kjetil Wallenberg inn. Han er 19 år, fra Melbu i Vesterålen og den heldige av dem. Han har nettopp fått hybel og har sovet sin siste natt i feltsengen.

— Vi legger oss til ulik tid her nede, og jeg bruker å lese før jeg sovner. Det er jo litt vanskelig når de andre vil sove. Jeg ringte rundt til dem som annonserte på Finn.no før jeg flyttet til Stavanger. Etter tredje samtalen var jeg så heldig å få napp. Det er en privat hybel på Tjensvoll til 5500 kroner i måneden pluss strøm. Nå blir den endelig ledig, sier han glad.

De andre har også ringt, svart på e-poster og vært på visninger.

Les også

Starter spleiselag for nye studenthybler

22 år gamle Sayed Zubi Hashimi fra Drammen, som skal studere reiseliv, og 27 år gamle Mohamed Abdi som skal studere reiselivsledelse, er også i rommet.

Guttene sier noen tar 7000 kroner for en ettroms hybel. Det blir umulig når utbetalingen fra lånekassen er 7100 kroner i måneden.

— Jeg trenger ro for å komme i gang med studiene. Da er det tøft å dele rom med så mange. Dessuten er det ingen steder å lage mat her, sier Mohamed.

Tar hva som helst

Etter å ha vært på mange visninger og snakket med utleiere er det et inntrykk som har festet seg:

— Det kan se ut som at private utleiere foretrekker dem med inntekt. Eldre leieboere som er i jobb. De er kanskje redde for bråk fra studenter, sier Joachim. Han er ikke kresen:

— Jeg tar hva som helst. En liten hybel, rom i kollektiv.

— Jeg også, selv om en SiS-bolig står øverst på ønskelisten, sier Andreas.

Les også

300 studenter står i boligkø i Stavanger

Går seg til etter hvert

Claus Thorske fra UIS Bolig føler nok med dem, men er optimist:

— Dette er ikke ideelt, men det går som regel greit etter hvert. Situasjonen er aller verst i starten av et semester, sier han.

— Dette er et bra tilbud fra SiS Bolig, skynder Joachim Gregersen seg å si. Jeg kjenner ingen i Stavanger. Nå blir jeg jo kjent med de andre på rommet.

— Ja, slik ble det en sosial start, sier Kjetil Wallenberg.

Publisert: