Full forvirring om nye tiltak for næringslivet: – Telefonen koker
NHO og Byggenæringens Landsforening frykter at forvirring rundt de nye smittetiltakene vil føre til større økonomiske konsekvenser enn nødvendig. – Situasjonen er ille, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har rundt 28.000 medlemsbedrifter.
Siden regjeringen og Oslo kommune varslet nye innstramminger mandag, har situasjonen vært «kaotisk» i næringslivet.
Hvordan de ulike anbefalingene og påbudene skal tolkes har skapt full forvirring – både hos bedriftene selv og hos kundene.
NHO-sjef Ole Erik Almlid beskriver «et ras av meldinger» fra medlemmene de siste dagene.
– Situasjonen er ille for veldig mange bedrifter. Om man med forvirring bidrar til å gjøre vondt verre, så er det veldig beklagelig, høyst unødvendig og kritikkverdig, sier NHO-sjefen.
Har du tips? Kontakt E24s journalist her!
Overrasket
Onsdag klokken 14 har regjeringen kalt inn til en ny pressekonferanse. Den vil handle om tiltak som allerede er kjent.
– Jeg tror det er veldig lurt at de har en pressekonferanse og går gjennom dette systematisk en gang til, så folk får med seg det aller viktigste, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til VG.
NHO-sjef Ole Erik Almlid synes det er rart at situasjonen har blitt så forvirrende som den har blitt.
– Det kan ikke ha kommet som en overraskelse at smitten øker. Jeg er overrasket over at det ble som det ble, sier han.
Misforstår reglene
Siden mandag har det rent inn med avbestillinger hos restaurant- og utelivsbransjen. Det samme gjelder reiselivsbransjen, ifølge NHO.
Almlid forteller at de nye reglene og anbefalingene blir tolket forskjellig på alle kanter:
– I går var det for eksempel en som ville avbestille hos et hotell fordi vedkommende tolket fem personer-regelen til at den også gjaldt på hotell, sier Almlid.
– Det som skjer nå er veldig synd. Situasjonen får store økonomiske konsekvenser uansett. Da må man ikke gjøre det verre enn nødvendig, legger han til.
Savner dialog
Både NHO-sjefen og Byggenæringens Landsforening (BLN) er kritiske til at næringslivet selv ikke har vært mer involvert i prosessen.
– Telefonen koker, sier administrerende direktør Jon Sandnes i BLN.
Interesseorganisasjonen for byggenæringen representerer 4.000 medlemsbedrifter med mer enn 70.000 ansatte.
– Når man kommer med sånne typer endringer som har så stor betydning for en så stor næring, så etterlyser vi en tettere og bedre dialog slik at man kan avklare uklarheter før man går ut med nye tiltak, sier han.
– Pedagogisk krevende
Først to dager etter at regjeringen varslet innstramminger i de nasjonale tiltakene kom forskriften som presiserer og forklarer hvordan man skal tolke tiltakene.
– Hele forskriften er pedagogisk krevende å formidle ut til aktørene, sier Sandnes.
Han får støtte av Ole Erik Almlid i NHO:
– I forskriften kommer det frem enda flere spørsmål. Det jobbes dag og natt på høygir for å forstå den. Det er uklarheter som kommer opp hele tiden, sier han.
– «The devil is in the details». En overskrift er ikke godt nok for en bedrift. Reiselivsvirksomhetene risikerer avlysninger fordi folk misforstår.
Håper på bedring
Både NHO og Byggenæringens Landsforening reagerer på at næringslivet selv ikke ble bedre involvert i utarbeidelsen av tiltakene.
– Det er opplagt at vi burde ha vært bedre involvert, slik at vi kunne gitt bedre svar til bedriftene.
Før regjeringen presenterte de nye tiltakene mandag, var både NHO og LO i møte med helse- og omsorgsministeren for å drøfte situasjonen i næringslivet.
– Det var et godt møte, men når tiltakene kommer rett etterpå, før forskriften er ferdig, så klarer ikke vi å gi gode svar.
BLN-direktør Jon Sandnes håper myndighetene skjerper seg til neste gang.
– Da håper jeg vi får en mer transparent prosess og muligheter til å utelukke uklarheter på forhånd.
E24 har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet. De opplyser at de har fått flere spørsmål knyttet til de nye tiltakene, og viser til pressekonferansen onsdag ettermiddag.