Rekordmange innrømmer skattesnusk

Til sammen 515 nordmenn meldte seg for skattemyndighetene i fjor og oppga at de har unndratt til sammen 14 milliarder kroner fra beskatning.

Publisert: Publisert:

Skattedirektør Hans Christian Holte tror mange med skjulte formuer er redde for å bli avslørt når ordningen med automatisk utveksling av skatteopplysninger mellom 96 land trer i kraft i år og neste år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • Steinar Schjetne
 • NTB
 • Tor Pedersen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det samlede beløpet er dobbelt så stort som det som ble innrapportert i 2015. Og antallet personer som meldte seg, er rundt 30 prosent høyere enn året før. Størrelsene er rekordstore, bekrefter skattedirektør Hans Christian Holte overfor Aftenposten.

– Den typiske personen som melder seg, er en mann i 50-årene bosatt på Østlandet, sier Holte.

Han tror den kraftige økningen skyldes frykt for å bli avslørt. I løpet av i år og neste år trer en ordning der 96 land automatisk utveksler kontoopplysninger i kraft.

– Stadig flere land vil også ha automatisk utveksling av bankopplysninger. Dermed er det større risiko for at skjulte beløp i utlandet kan bli oppdaget. Økningen i antall saker tyder på at folk merker seg dette, sier Holte.

Over 1.900 nordmenn har frivillig meldt inn tidligere skjulte formuer og inntekter i løpet av de ti årene ordningen har eksistert. De har meldt inn formue for 65 milliarder kroner og inntekt på 2,4 milliarder kroner i rundt 1.700 ferdigbehandlede saker. Skatt på ferdigbehandlet inntekt og formue er anslått til rundt 1,5 milliarder kroner.

Slipper straff

Frivillig retting er en ordning der skatteytere selv kontakter skattekontoret for å oppgi skjulte formuer og/eller inntekter til skattlegging uten å risikere straff.

Skatt og renter for inntil 10 år tilbake i tid blir da regnet ut og må betales. Forutsetningen for å unngå straff er at Skatteetaten ikke alt er på sporet av pengene.

82 vestlendinger varslet Skatteetaten om skjulte penger

Rekordmange vestlendinger kontaktet Skatteetaten i 2016 for å oppgi skjulte formuer og inntekter i utlandet eller i Norge.

82 forespørsler i 2016 er ein økning på 75 prosent samanlignet med 2015, som fram til i fjor hadde rekorden med 47 forespørsler. Aldri før har så mange vestlendinger kontaktet Skatteetaten for å oppgi skjulte formuer og inntekter.

– Skatteetaten inngår stadig flere utvekslingsavtaler med andre land og muligheten for å skjule penger blir stadig mindre. Blir du tatt, risikerer du inntil 60 prosent tilleggsskatt og å bli meldt til politiet på toppen av skatten og rentene du skulle betalt. Det er kanskje ikke så rart at stadig flere kommer frivillig, sier direktør for Skattekrim i Skatt vest, Torkel Fure.

Skatt vest, som dekker Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, behandlet 48 saker i 2016. Samlet vedtak var på 714 millioner i formue og 20 millioner i inntekt.

Også nasjonalt ble det satt rekorder. Totalt ba 515 personar i Norge om frivillig retting i fjor, noe som er en øke på 131 sammenlignet med 2015.

Sveits på topp – Norge på fjerdeplass

Det kommer klart flest saker fra Sveits, med 174 saker på landsbasis i 2016. Norge ligger på 4. plass med totalt 29 saker, etter Storbritannia inkl. kanaløyene (40 saker) og USA (30 saker).

På Vestlandet er drøyt 200 saker behandlet de siste ti årene, med økte skattbare inntekter på 472 millioner og formuer på over 7,6 milliarder.

Publisert:

Les også

 1. Over 200 nordmenn under lupen etter Panama Papers. Skatteetaten jakter skjulte formuer.

 2. Hjalp 2.000 til å snyte på skatten – må seks år i fengsel

 3. Aps skatteopplegg angripes fra høyre og venstre

 4. Brøt fastrentekontrakt: Får krympet skatten med 72.500 kroner

 5. Kjøpte tjenester i utlandet – får skatteregning på 100 millioner

Mest lest akkurat nå

 1. Marte (20) sa opp jobben og flyttet hjem for å pleie sin alvorlig syke pappa. Det fraråder Stavanger kommune

 2. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 3. Lervigs nye utestad tar natte­søvnen frå naboar: – Vil sjå på skjenke­reglane

 4. Fire blind­passasjerer levde bak roret på norsk olje­tanker i ti dager

 5. To nye smittede i Stavanger søndag

 6. To covid 19-smittede tok tog fra Sandnes til Egersund fredag

 1. Skattedirektoratet
 2. Skatteunndragelse