Queen Mary måtte droppe cruiseanløp til Stavanger

Klokka sju tirsdag morgen skulle «Queen Mary 2» seilt inn til kai i Stavanger sentrum, med inntil 3000 passasjerer. I stedet seiler hun til videre i Oslo.

«Queen Mary 2»
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

«Queen Mary 2» skulle kommet tirsdag morgen og blitt liggende til tirsdag ettermiddag. Med en passasjerkapasitet på 3100, ville det blitt livlig i sentrumsbutikkene disse formiddagstimene på oktobers siste dag.

Cruise trumfer julehandelen

Næringsforeningen i Stavangerregionen har nylig kartlagt ringvirkningene for næringslivet av 340.000 cruiseturister. De er langt større enn tidligere antatt og cruiseturister er langt fra så gjerrige som myten vil ha det til.

LES MER:

Les også

– Sommeren her er veldig behagelig. Hjemme er det altfor varmt

Kompisene Konstantinos og Yannis fra Kypros besøkte Stavanger i juli og syntes det var herlig med 17 grader og duskregn i Vågen. Hjemme i Middelhavet blir det i varmeste laget.

Særlig italienere, asiater, spanjoler og tyskere bruker mer penger enn ryktet vil ha det til. Butikker i Stavanger sentrum har opptil én måneds omsetning på ett eneste cruiseskipbesøk. Hos Oleana, i Stavanger sentrum, har cruiseomsetningen trumfet julehandelen.

– I august hadde vi like stor omsetning som vi har i desember, forteller Grete Kverneland, daglig leder i Oleana i Kirkegata.

Det drypper både på Kolumbus, Stavanger Taxi, såvel som kafeer i Fargegata. Det er slutt på den tida cruiseturister klager på kaffeprisen i Norge, ifølge undersøkelsen.

Totalt viser regnestykket – basert på tallene Rosenkilden har innhentet – at cruiseturistene legger igjen minst 350 millioner kroner i region årlig.

LES MER:

Grete Kverneland, daglig leder i Oleana i Kirkegata
Les også

5 millioner i inntekter på cruiseturister i høstferien

Les også

«Queen Mary 2» fra New York til Stavanger

Men slik ble det ikke den siste oktoberdagen i 2017. Da satte været en stopper for cruisebesøket.

Sjelden avlysning

På grunn av ruskevær i Nordsjøen, måtte «Queen Mary 2» droppe Stavanger. Cruiseanløpet er derfor avlyst. Seilingsplanen er endret slik at «Queen Mary 2», som skulle seilt fra Hamburg til Stavanger og via Oslo tilbake til Hamburg, reiser direkte til Oslo.

Slike avlysninger skjer sjelden i Stavanger, melder Stavanger havn. Tidligere i år måtte et annet cruiseskip droppe et anløp fordi det ble forsinket på grunn av behov for medisinsk hjelp ombord.

På tross av avlysningen blir 2017 det nest beste cruiseåret noensinne. Når siste skip forlater Vågen lille julaften noteres 181 anløp og snaut 340.000 passasjerer for året som helhet.

Det nest siste cruiseskipet i år kommer mandag 20. november.

Det siste kommer lille julaften.

Publisert: