Tjente 25,5 millioner i sitt siste år som norgessjef i ConocoPhillips

Toppsjefens kompensasjon økte med ti millioner kroner fra 2018 til 2019.

Trond-Erik Johansen, til venstre, var regionsjef for Norge og Nord-Afrika i fire år. Nå er han konserndirektør for helse, miljø og sikkerhet i Houston. Til høyre tidligere oljeminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

30. november i fjor sluttet Trond-Erik Johansen som sjef for ConocoPhillips’ virksomhet i Norge og Nord-Afrika etter fire år i stillingen.

Johansen gikk videre til en annen toppjobb ved selskapets hovedkontor i Houston, men forlot ikke Norge tomhendt.

Årsrapporten for 2019, som nylig ble sendt myndighetene, viser at han tjente 25,5 millioner kroner i sine siste elleve måneder som regiondirektør. Av dette utgjorde grunnlønnen 4,2 millioner kroner.

10 millioner mer enn Sætre

Året før var tilsvarende tall 15,9 millioner kroner, viser 2018-rapporten. Grunnlønnen var lik de to årene.

Etterfølgeren Terri G. King tjente 800.000 kroner i sin første måned i jobben, ifølge rapporten.

ConocoPhillips er operatør på Ekofisk-feltet, som var det første som kom i produksjon på norsk sokkel.

Til sammenligning tjente konsernsjef Eldar Sætre i Equinor 15,3 millioner kroner i 2019.

ConocoPhillips vil ikke kommentere lederkompensasjonen ut over det som står i årsrapporten, opplyser pressekontakt Tore Falck.

Lavere priser

ConocoPhillips omsatte i fjor for 23,7 milliarder kroner på norsk sokkel, viser det ferske regnskapet. Det var en drøy milliard mindre enn 24,9 milliarder kroner i 2018.

«Nedgangen skyldtes i hovedsak lavere råvarepriser,» skriver selskapet i årsrapporten, der det også kommer fram at det i snitt ble produsert 8000 flere fat daglig i fjor sammenlignet med året før.

På bunnlinjen ble det et resultat før skatt på 9,9 milliarder kroner, en nedgang på 27 prosent fra 13,6 milliarder i 2018.

Virksomheten i Norge utgjør i dag for 12–14 prosent av totalen i ConocoPhillips. USA er størst med 30 prosent. Selskapet har aktivitet i 17 land over hele verden.

Tall i milliarder kroner20192018Endring i %
Inntekter23,724,9-5
Driftsresultat10,013,5-26
Resultat før skatt9,913,6-27

Forlater ikke Norge

De siste årene har flere internasjonale giganter vist dalende interesse for norsk sokkel. ExxonMobil har solgt seg helt ut, mens Shell har kvittet seg med noen av sine viktigste eiendeler. Britiske BP har ikke lenger egen virksomhet, men er her som medeier i Aker BP.

ConocoPhillips solgte i fjor alle sine eiendeler på britisk side av Nordsjøen til Chrysaor. Men da konsernsjef Ryan Lance besøkte Norge i forbindelse med 50-årsjubileet for Ekofisk-funnet i fjor høst, garanterte han at det ikke finnes lignende planer her.

– Nei, vi har ingen planer om å forlate norsk sokkel, sa Lance til Aftenbladet da.

Konsernsjef Ryan Lance på Ekofisk-feltet i fjor høst.

Mange år til på Ekofisk

Det skyldes blant annet at selskapet fortsatt har et langsiktig perspektiv for drift på Ekofisk-feltet. Selv om feltet snart har produsert i 50 år, nærmer det seg ikke slutten. Den uttalte ambisjonen er å produsere på Ekofisk fram mot 2050, men internt i ConocoPhillips snakkes det om en enda lengre horisont – kanskje opptil 50 år til.

– Det er gjort mye for å redusere kostnader og forbedre effektiviteten her, slik at vi er bedre rustet til å håndtere ustabile oljepriser. Norge er i dag like konkurransedyktig som noe annet sted i verden.

– Selskapet har en lys framtid på norsk sokkel. Vi tenker ikke som mange av våre konkurrenter når det gjelder dette spørsmålet, sa Lance da han besøkte Ekofisk-feltet.

Hør fersk podkast om riggmarkedet:

Publisert: