Alternativguru siktet for kvakksalveri

Alternativguru Robert O. Young (61) ble sist torsdag pågrepet og siktet for kvakksalveri og bedrageri.

Publisert: Publisert:

Robert O. Young holder foredrag i Stavanger Forum våren 2010. I løpet av et ukeskurs tjente han 1,1 millioner kroner på å kurse 16 lokale, såkalte mikroskopister. Foto: Jon Ingemundsen

 • Toralf Sandø
  Økonomijournalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Den 61 år gamle amerikaneren besøkte Stavanger i 2010, og Aftenbladet omtalte Young og hans omstridte alkaliske diett i en rekke artikler. Young hevder at alkalisk eller basisk diett, det vil si inntak av et utvalg mat kostholdstilskudd med en ph-verdi over 7, både kan forebygge og helbrede all sykdom.

Torsdagens pågripelse og siktelse er ikke den første Robert O. Young har opplevd. I 1996 ble han dømt for kvakksalveri i Utah, en dom han hardnakket nektet å ha fått da han igjen besøkte Norge høsten 2012.

Tatt på helsefarmen

Torsdagens arrestasjon skjedde på Youngs helsefarm i Valley Center nord for San Diego, melder CBSSandiego.com . En 32 år gammel kvinne, som jobber for Young ble også arrestert og siktet.

Young er siktet for å praktisere medisinsk behandling uten autorisasjon. Ifølge nettavisen CBS8.com skal Young ha gitt intravenøs behandling til sine pasienter på helsefarmen. Siktelsen omfatter både kvakksalveri og grovt tyveri, ifølge nettstedet.

18 punkt i siktelsen

Young erkjente seg ikke skyldig da han fredag ble fremstilt for retten siktet for 18 lovbrudd. Retten satte en kausjon på 100.000 dollar, som tilsvarer 615.000 kroner. Han fikk passet sitt inndratt. Han fikk pålegg om å ikke la pasienter oppholde seg på helsefarmen.

Politiet hevdet at Young solgte behandlinger til mennesker som var dødssyke, som han visste at han ikke kunne helbrede med sitt behandlingsopplegg. Politiadvokat Gina Darvas sier til CBS8.com at saken har et dusin navngitt ofre, inkludert seks som i dag er døde.

En pasient skal ha betalt Young 120.000 dollar for behandlingen, et beløp som tilsvarer 735.000 kroner, ifølge Darvas.

— Skadet ingen

Youngs forsvarer, advokat Paul Pfingst sier til CBS8.com at pasienten som kom til Young var fullt klar over at 61-åringen ikke er autorisert lege. Ifølge forsvareren skal Young ha hyret inn leger og sykepleiere når pasienter hadde behov for å bli injisert under behandling.

Forsvareren sier at han ikke er kjent med noen anklager om at den helseomsorgen Young har tilbudt sine klienter har forårsaken skade til noen av pasientene som har oppsøkt ham.

— Noen pasienter kom til Dr. Young i de siste ukene av sine liv, og som døde av sine dødelige sykdommer, sier Pfingst.

Risikerer 15 år

Young risikerer inntil 15 år og åtte måneders fengsel dersom han blir funnet skyldig. En første høring i saken er satt opp 5. mai.

Young har skrevet en rekke bøker om kuren han anbefaler - og som han selger kostholdstilskudd til de som vil følge den. Boken "pH-Mirakelet" er oversatt til norsk og gitt ut på Cappelen Damm forlag.

Young har kurset en rekke norske alternativmedisinere i såkalt mikroskopi. Ifølge Young skal mikroskopistene være i stand til å diagnostisere pH-verdien i blodet på pasienter ved å se på blodprøver i mikroskop.

Young har tidligere truet lege Pernille Nylehn med injuriesøksmål. Nylehn, som i flere år var allmennlege i Klepp, har en rekke ganger kritisert Young i sterke ordelag, blant annet i Aftenbladet. Hun arbeider i dag som lege i Haugesund.

Publisert:

Les også

 1. Kvakksalver verver selgere

 2. Kvakksalver truer Aftenblad-spaltist med søksmål

 3. Young truer flere kritikere

Mest lest akkurat nå

 1. Hun danket ut politikere i kampen om Stavanger-jobb

 2. – Har aldri opplevd

 3. Gigantfylke med 1,2 millioner innbyggere angriper ferjefri E39

 4. Månafossen: – Vi leter videre til vi finner henne

 5. Helsedirektoratet vurderer nye regler for sosiale sammenkomster

 6. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far