Oljefondets nedtur var større enn tidligere oppgitt

Oljefondets endelige tall fra første kvartal viser at avkastningen var på minus 1.350 milliarder kroner, ikke minus 1.171 milliarder som først ble oppgitt.

Norges Banks fasade.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Oljefondet la frem foreløpige tall 2. april, mens de endelige tallene for første kvartal ble lagt frem torsdag.

De foreløpige tallene viste en avkastning på minus 1.171 milliarder kroner, men etter finregning er avkastningen beregnet til minus 1.350 milliarder kroner.

«Det er noe større usikkerhet knyttet til foreløpige tall i et marked med store svingninger, slik det var rundt kvartalsslutt. Etter gjennomføring av avstemminger og kontroller er det noen justeringer i de endelige tallene», skriver Oljefondet.

Målt i prosent er avkastningen på minus 14,6 prosent.

Verdiendringen i fondet grunnet svekkelsen av kronen er også korrigert. Kronesvekkelsen løftet fondets verdi med 1.327 milliarder kroner, og ikke 1.147 milliarder kroner som ble oppgitt i de foreløpige tallene, opplyser Oljefondet.

– Markedssituasjonen er meget utfordrende men fondet har imidlertid svært langsiktig horisont, sa leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet, da de foreløpige tallene ble lagt frem.

Oljefondets verdi

Har mistet kjøpekraft

Kronesvekkelsen «skjuler» en dramatisk svekkelse i Oljefondets internasjonale kjøpekraft.

Ved nyttår var fondet verdt 10.088 milliarder kroner, og i skrivende stund er fondet verdt 10.558 milliarder kroner. På papiret ser det derfor ut som at Norge har fått flere sparepenger.

Men mye av årsaken er at kronen er dramatisk svekket mot andre valutaer etter fallet i oljeprisen og coronakrisen. En dollar kostet 8,76 kroner ved nyttår, mens dollaren nå koster 10,65 kroner.

Det betyr at fondets verdi forenklet sagt er på om lag 991 milliarder dollar i dag, mens det var verdt 1.151 milliarder dollar ved nyttår. Dermed har Norge blitt fattigere, siden landet får mindre for sparepengene sine enn tidligere.

Rammet av coronakrisen

Coronakrisen bidro til et kraftig børsfall i første kvartal. Blant annet var den brede S&P500-indeksen i USA ned rundt 20 prosent i kvartalet. Oljefondet har rundt 40 prosent av aksjene sine i USA.

Slik var avkastningen på de ulike eiendelene i fondet i første kvartal:

  • aksjer: minus 21,1 prosent
  • renteinvesteringer: 1,3 prosent
  • unotert eiendom: 0,4 prosent

Ny sjef i fondet

Norges Bank meldte 26. mars at hedgefondforvalter Nicolai Tangen i AKO Capital i september tar over som Oljefondets leder etter Yngve Slyngstad, som har vært sjef siden 2008.

Tangen har oppgitt at han sitter på en formue på rundt syv milliarder kroner, etter at han de siste 15 årene har drevet AKO Capital fra London.

Flere samfunnstopper har sagt at de skal betale tilbake deler av regningen etter at de deltok på et seminar Tangen arrangerte i USA i fjor. Turen inkludert blant annet privatfly og en konsert med artisten Sting, som Tangen betalte.

Coronakrisen bidro til Oljefondet-smell
Publisert: