Bergens-mannen svindlet og bedro 39 personer og syv selskaper

Ingen fikk det de skulle. I stedet skuslet han bort en halv million kroner på rus og fest.

BA OM FORSKUDD: I dette utdraget av en chat, mellom Fana-mannen (27) og en kjøper, skriver 27-åringen at han helst vil ha betalt før han sender en mobiltelefon. Kjøperen gikk med på det, noe som straffet seg.
  • Ørjan Torheim
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Mannen (27) fra Fana i Bergen opptrådte som rene grossisten i mobiltelefoner, gravemaskiner og billetter. Det, og mye mer, kunne han tilsynelatende hjelpe med.

Problemet var at det eneste kjøperne fikk, var irritasjon og tynnere lommebok, skriver bt.no.

Så ikke snurten

Svindleren holdt det gående i over ett år. Som «salgsmetode» brukte han både annonsering på Finn.no og direkte kontakt.

Her er listen over tingene han fikk penger for:

  • 17 mobiltelefoner, de fleste iPhone. Åtte av mobilene la han ut på Finn, ifølge siktelsen. Den dyreste, en iPhone 6, fikk 27-åringen overført 5000 kroner for.
  • En iPad Air 2 lagt ut på Finn for 2500 kroner.
  • En gravemaskin til 45.000 kroner som to menn var interessert i – og overførte penger for.
  • 23 cupfinalebilletter som ble solgt i «pakker» på to til fire billetter.
  • 18 konteinere. For to av dem betalte en kjøper 22.000 kroner.
  • Armeringsjern lagt ut på Finn. Kjøperen ble svindlet for 7500 kroner.
  • Tre mannskapsvogner til firmaer. De dyreste krevde 27-åringen 34.000 kroner for.
  • En arbeidsbrakke.
  • Fire skaphengere, én av dem lagt ut på Finn for 12.000 kroner.

Meldte seg selv

Gisle Sørheim fra Etne er blant dem som ble lurt. Våren 2015 så han en relativt billig iPhone 5 S på Finn. Etter chatting om betaling og forsendelse, overførte han 3000 kroner direkte til selgeren, som altså var Fana-mannen.

– Det er selvfølgelig surt, sier Sørheim, som anmeldte forholdet da han skjønte at han var lurt.

Han angrer på at han ikke brukte betalingsgarantiløsningen, som gjør det mulig å holde igjen overførte penger til man får varen.

– Jeg er blitt mer konsekvent på det nå, spesielt hvis det er snakk om større beløp.

Underveis i saken hørte Sørheim ingenting fra politiet. Så en dag fikk han tilsendt dommen mot svindleren. De 3000 kronene har Sørheim avskrevet, selv om Fana-mannen er dømt til å betale tilbake.

– Jeg har fått meg en lærepenge.

Slik gikk chatten på Finn etter at Gisle Sørheim skrev at han pleier å bruke betalingsgaranti:

– Opptrådte proft

En annen som ble lurt er daglig leder i et bergensselskap. Han vil være anonym. Til BT sier han at svindleren opptrådte proft og tydelig hadde gjort grundig research.

– Han utga seg for å være leder i et stort entreprenørselskap. Da jeg mailet, svarte han at han var på ferie. Det stemte med den han utga seg for. Jeg fikk en faktura med firmalogo. Så dro jeg til Østlandet for å hente det jeg hadde betalt for. Men det fikk jeg jo aldri.

Han betalte fakturaen på 14.000 kroner, som var prisen for en skaphenger.

– Det er jo ikke det store beløpet. Men jeg er blitt svindlet og er ikke alene om det. Jeg hadde ikke store forventninger til politiet. Egentlig er jeg overrasket over at de tok tak i saken.

Før jul møtte 27-åringen i Bergen tingrett og la seg langflat. Da hadde han fra mai 2015 til sommeren i fjor rundlurt 39 personer og en god håndfull selskaper. Utbytte: Over en halv million kroner.

«Midlene er skuslet bort på rus og fest», konstaterer dommeren.

Meldte seg selv, men «sprakk»

Mannen var likevel ikke uten anger og samvittighet. I desember 2015 gikk han til politiet og innrømmet hva han holdt på med. Han ble avhørt, opplyser politiadvokat Elise Rolstad, men fikk gå etter avhøret.

– Jeg vet vi var i kontakt med Finn om mannen. Men jeg har ikke saken foran meg og kan ikke si når vi ble obs på at han fortsatte med svindel, sier Rolstad.

For etter bare noen uker var 27-åringen i full gang igjen. Forfalskede fakturaer, dokumenter og brev var også med i repertoaret.

Tatt på Flesland

Det skulle gå mange måneder før han ble tatt hånd om. Det skjedde på Flesland, da han kom med fly fra utlandet.

27-åringen har et rusproblem. Forsvareren hans, advokat Stein Erik Ottesen, ba dommeren vurdere ham mildest mulig. Retten så likevel ikke mildt på bedrageriene. Det ble fengsel i ett år, og Fana-mannen må betale tilbake 502.520 kroner til svindelofrene.

Leder i Finn: - Politiet gir ikke beskjed

Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i Finn, sier han aldri har opplevd at politiet tar kontakt for å melde fra om en svindler.

27-åringen fra Fana fikk altså gå etter å ha meldt seg for politiet, men fortsatte å svindle. Også via Finn.

– Jeg er ganske sikker på at politiet ikke informerte oss om den saken. De har mulighet til det, for å forhindre fremtidige lovbrudd. Men dessverre er det ikke slik at politiet gir beskjed. Jeg tror de tenker mer på taushetsplikten, sier Gjefsen.

Hans beste råd er å ikke forskuddsbetale, eventuelt å bruke betalingsgaranti.

– Noen bruker postoppkrav. Men det er heller ikke sikkert. Du får noe, men ikke nødvendigvis det du har betalt for, sier Gjefsen.

Publisert: