Farvel, club sandwich og kaffe latte!

Barseltiden har vært en herlig, kulinarisk reise. Dersom far får tid, før eller etter babysvømming og legobygging, vil jeg anbefale ham å gjøre det samme

Terez Hollo-Klausen, til høyre, og Åshild Austigard Borsheim med datteren Henriette nyter foreldrepermisjonen. I går var de og resten av barselgruppen på kafé sammen. Både Hollo-Klausen og Austigard Borsheim opplever at kontakten med arbeidsgiver er god mens de har permisjon. Foto: Jarle Aasland

 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:

Jakob Monte (1/2) tar en liten hvil med pappa Gjerulf Noddeland (32), som hovedansvarlig for sønnen og hjemmet mens mor studerer. Foto: Anders Minge

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Barselpermisjonen min er over om få dager. Mandag er det tilbake på jobb.

Barseltiden har vært en herlig, kulinarisk reise. Jeg har smakt meg gjennom de fleste menyene i Sandnes og Stavanger.

På regnværsdager har jeg valgt nærmeste spisested i Sandnes, på solskinnsdager har NSB fraktet

meg til mathovedstaden Stavanger! Tapas, cæsarsalat, kremet pasta, club sandwich og sushi. Brownies, kanelsnurrer, ostekaker og store kaffekopper. Jeg og mine medsøstre har spist skagenrøre-focaccia med venstrehånda og drukket håndpresset eplejuice med høyre.

Les også

- Pappaperm en selvfølgelighet

Raka vegen til lekeplassen

Men nå er det slutt på slaraffenlivet. Nå begynner podens fysisk utfordrende og mer kreative periode.

På mandag er det raka vegen til lekeplassen med far. Klatrestativ og sandkasse skal utforskes. Etter formiddagshvilen blir det nok mating av ender og tur til

Soma gård (viktig å lære seg nærkontakt med dyr). Far skal gå i svømmehallen med ettåringen minst én gang i uken.

Endelig vil det også bli fart på legobyggingen. Brannstasjon og bensinstasjon skal opp å stå! Tegnesaker og malerskrin ligger klare.

Jammen godt ungen har en far

Siden guttungen ennå ikke kan gå (lite boltreplass i kaféene, og veldig travelt å håndtere kaffekopp og baby samtidig), blir det satt av daglig trening til dette formål. Jammen godt ungen har en far.

Barselkvinner er ikke i kafébobla – de er i babybobla.

Han brydde seg mye om bryst, lite om lego og sandkasser.

Ifølge ekspertene som uttalte seg i Aftenbladet i går, er det ingen som kan slå fast at mødre går på kafé i barseltiden, mens fedre leker med ungene. Likevel ble det gjort et stort poeng av dette. Jeg innrømmer gladelig at jeg har vært en del på kafé, men så var jeg også hjemme den perioden babyen min kunne sove i vogna i flere timer. Han kunne verken sitte, snu seg rundt, reise seg eller krype. Han brydde seg mye om bryst, lite om lego og sandkasser.

Melkespreng og våkennetter

Jeg var også hjemme de månedene babyen forlangte pupp flere ganger om natta. Det er jeg som har gått på helsestasjonen med babyen, jeg har trøstet når sprøyter har blitt satt. Jeg har vennet han til grøt, brødmat og middag og jeg har innført sove— og måltidsrutiner. Det har vært mest kos, men også barseltårer, melkespreng og bekymringer.

Likevel har det blitt tid til å gå på kafé minst én gang i uken – med venninner i samme situasjon.

Så det er helt riktig, at du over alt kan se grupper av barselkvinner samlet rundt kaffekopper og lekre lunsjretter - selvsagt med vognene plassert innen rekkevidde.

Men den som har lagt merke til at barselkvinner går på kafé i stedet for å leke med barna - den går selv mye på kafé, våger jeg påstå.

Barselmødre leker også

Den som går innom en åpen barnehage, en tur rundt Mosvatnet på dagtid, forbi en lekeplass eller oppsøker babysang eller babysvømming - den treffer også barselkvinner. Også hjemme samles kvinner med små barn. Barselkvinner er ikke i kafébobla – de er i babybobla.

Jeg vet imidlertid, at før småbarnsmødrene kom seg ut av huset, har de skiftet to-tre bleier, satt på en maskin med klær, redd opp et par senger, ryddet av et smulete frokostbord, smurt et par matpakker og ammet babyen opp til flere ganger (også gjennom natten). De mest effektive har også gjort nødvendige forberedelser til dagens middag og brettet sammen en kurv med klær.

For et herlig og velfortjent pusterom å gå på kafé!

Dersom far får tid, før eller etter lekeplass og legobygging, vil jeg anbefale han å gjøre det samme. Men jeg håper han får tid til litt husarbeid også.

Les også

 1. Mamma går på kafé, pappa leker

 2. Etterlyser pappaer med trillevogn

Camilla Bjørheim KOMMENTAR Foto: Fredrik Refvem

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. To mindreårige gutter siktet etter knivstikking på Revheim

 2. Politiet søker etter mann som truet ansatte på bofellesskap

 3. Hun har en Porsche i roségull: – Nå som verden er så trist, trenger vi farger

 4. Fire nye smitte­tilfeller i Stavanger – ingen i Sandnes eller Sola

 5. Mann i 30-årene risikerer for­varing etter å ha for­grepet seg på ett år gammel datter

 6. Eva hadde kjørt lastebil i flere år. Da pande­mien brøt ut, så hun en annonse hun ikke klarte å legge fra seg